eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Szétlőtt orosz tankok. Forrás: Twitter/Malinda
Nyitókép: Forrás: Twitter/Malinda

Sötét titkokat árulhat el az ukrán hadszíntéren szerzett hadizsákmány

A britek szétszerelik a zsákmányul ejtett orosz tankokat, hogy jövőbeni támadásokat védhessenek ki.

Ben Wallace leköszönő brit védelmi miniszter "harci laboratóriumnak" nevezte Ukrajnát, mivel új fegyverekkel és technológiával kísérletezhetnek a megszállókkal szemben - írja a Sky News. A miniszter, aki a következő kormányátalakításkor távozik a kormányból, megvédte azt az ellentmondásos döntést is, hogy a Kelet-Európában dúló szárazföldi háború ellenére kitart a brit hadsereg 73 ezer fősre csökkentésének terve mellett.

A lépés visszafordítása, azaz a haderő 82 ezer fősre emelése ötmilliárd fontba kerülne.

Tony Radakin admirális, a honvédelmi vezérkar főnöke szerint, ha olyan orosz vagy más nemzettől származó felszereléshez jutnak hozzá, amely a jövőben veszélyt jelenthet rájuk nézve, megosztják másokkal a járművekből szerzett tudást.

"Ez segít nekünk megérteni, hogyan működnek felszereléseik, azok miképpen győzhetők le, hogyan tehetik hatékonyabbá páncélzatukat, mely módokon zavarhatják meg kommunikációjukat és miként hatolhatnak át védelmükön. Ezen dolgozunk" – fogalmazott Radakin.

A védelmi főnök és Wallace minderről egy olyan eseményen beszélt, amelyen egy, az orosz–ukrán háború által ösztönzött innovációt mutattak be. A Wolfram olyan páncéltörő rakéták kilövésére képes páncélozott jármű, mely az ukrajnai háború miatt született meg.

A Brimstone páncéltörő rakétát indítóállványát – amelyet jellemzően gyors repülőgépekről és drónokról indítanak – akarták a háború első napjaiban úgy átalakítani, hogy az egy pickupról is indítható legyen. Egy hétvége alatt egy jármű, egy generátor, egy kölcsönkapott laptop és számítógépes kód segítségével kidolgoztak egy koncepciót.

Néhány héten belül a rakéta már az ukrajnai harctéren volt.

Wallace szerint Ukrajna túlélési kényszere miatt Kijev felrúgta a békeidős szabályokat és előírásokat, és egyből beveti a szövetségesei által felajánlott új fegyvereket és módosításokat. Ez az innováció Ukrajna szövetségesei számára is előnyös volt.

"Kockázatot kellett vállalniuk és kísérletezniük olyan dolgokkal, amelyekről nem tudták, hogy működnek-e. Harci laboratóriummá váltak saját erőik számára, és ez utat mutatott nekünk. Sajnálom a körülményeket, amelyek közt ennek meg kellett történnie, de így kiderült, hogyan kell a 21. században, a harctéren új dolgokat csinálni" - mondta a védelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×