eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes egy távcsőbe néz a Joseph Mallord William Turner angol romantikus festő alkotásaiból rendezett kiállításon Turner otthonában, London Twickenham nevű külvárosában 2020. január 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Súlyos figyelmeztetés David Attenborough-tól: nagy a veszély

Arra hívta fel a figyelmet, hogy országa (és a Föld) vadvilága és érintetlen élőhelyei elképzelhetetlen sebességgel pusztulnak. Drámai adatokkal támasztotta alá üzenetét.

A legendás természetfilmes a Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB), a WWF és a National Trust (a védett területek felügyeleti szerve az Egyesült Királyságban) közös rendezvényén beszélt, melynek célja a természet pusztulásának megakadályozása az Egyesült Királyságban.

A Save Our Wild Isles - Mentsük meg természetes szigeteinket - kampány keretében arra hívta fel a figyelmet, hogy országa vadvilága és érintetlen élőhelyei elképzelhetetlen sebességgel pusztulnak - írja a The Guardian.

"Az igazság az, hogy mindannyian, függetlenül attól, hogy kik vagyunk vagy hol élünk, szerepet játszhatunk és szerepet kell vállalnunk a természet helyreállításában. Könnyű túlterheltnek vagy tehetetlennek érezni magunkat a bolygónk előtt álló problémák nagyságrendje miatt, de

a megoldások a kezünkben vannak.

Bizakodó vagyok a jövőt illetően, mert bár a természet válságban van, most van itt az ideje a cselekvésnek, mert együtt még megmenthetjük" - fogalmazott.

A kampány rávilágít az őshonos, vadon élő fajok gyors csökkenésére: a számadatok azt mutatják, hogy Skóciában a madárfajok csaknem felének - 49 százalékának - egyedszáma csökkent 1994 óta, és minden kilencedik fajt a kihalás fenyegeti. A Skóciában költő tengeri madarak egyre nagyobb veszélyben vannak: a sirályok és az ékfarkú halfarkasok száma 1995 és 2020 között több mint 70 százalékkal csökkent, míg a vércséké, a pólingoké és a bíbiceké több mint 60 százalékkal.

A természet visszaszorulása elleni küzdelem érdekében a Save Our Wild Isles kampány arra szólítja fel az embereket, hogy "hetente egyszer vaduljanak el" - ami magában foglalhatja vadvirágmagok elültetését, növényi alapú élelmiszerek fogyasztását vagy a közösségi projektekben való részvételt.

Az RSPB és a WWF vezetői közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet arra, hogy

már a mi életünkben bekövetkezhet, hogy élőhelyek szűnnek meg és fajok pusztulnak ki, hacsak nem teszünk valamit ez ellen.

Ez nagy kihívás, ráadásul gyorsan kell cselekedni, de mégsem reménytelen - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×