Az orális immunoterápiának is nevezett módszert alkalmazó vizsgálatba 70 gyereket vontak be, 6-18 éves kor között. Korábban mindannyiuknál dokumentálták a földimogyoró-mogyoróallergiát, ám annak hatására, hogy főtt, pörkölt földimogyoróból ettek egyre nagyobb adagokat napi szinten, 80 százalékuk képessé vált a hüvelyes fogyasztására.
A kutatók felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ne kezdjék el otthon alkalmazni ezt a módszert allergiás gyermekeiknél – emeli ki a The Guardian cikke.
A kísérlet első szakaszában a gyerekek 12 héten át kaptak 12 órán át főzött földimogyorót, majd 20 héten át két órán át főzöttet. Az utolsó szakaszban 20 héten át fogyasztottak pörkölt földimogyorót. A gyermekek
kezdetben 62,5 mg zúzott főtt mogyorót kaptak,
ami egy földimogyorószem tizenhatodának felel meg, majd adagjukat idővel emelni kezdtél.
A kísérlet végére 56 gyermek, azaz a a résztvevők 80 százaléka anélkül tudott elfogyasztani 12 szem földimogyorót, hogy allergiás reakciója lett volna.
"Ez magas szintű védelmet nyújt a véletlen expozícióval szemben, ami a mi esetünkben a cél volt. Elvenni azt a szorongást és stresszt, amely a mogyoró véletlen expozíciója miatti aggodalommal jár" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Luke Grzeskowiak, a Flinders Egyetem és a Dél-Ausztráliai Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet docense.
A nyugati országokban a gyermekek 3 százaléka földimogyoró-allergiás.
A megfőzött mogyoróban a fehérje allergizáló hatása csökken, a védőhatás azonban csak akkor marad meg, ha a gyerekek folyamatosan fogyasztanak kis mennyiségben mogyorót.
A kísérletbe bevont gyerekek közül 45 egészségét fél évig követték: közülük 43 ekkor is napi szinten fogyasztott kis mennyiségű mogyorót anélkül, hogy allergiás reakciója lett volna.
A kutatók azonban kérik a szülőket, a kísérlet sikere ellenére se kezdjék el otthon gyermeküknek adagolni a főtt mogyorót, mivel csak ellenőrzött körülmények közt biztonságos ilyesmit tenni allergiás gyerekek esetében.
A kutatók régóta sejtették, hogy a földimogyoró-allergiás ázsiai gyerekek alacsony számában szerepet vállalhat a tény, hogy
az ázsiai konyha gyakorta használt mogyorót főzéshez.
A tervek szerint tovább kutatják ezt az irányt.