eur:
396.4
usd:
366.94
bux:
70322.97
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Jupiterimages/Getty Images

Életmentő tanácsok, ha anafilaxiája van a gyereknek

Mindig a mentő legyen az első, amit az oktatási intézmény értesít, ha egy gyermek táplálékallergiája miatt rosszul lesz – hívta fel a figyelmet a dietetikus. Az allergiát az intézmények már a beiratkozáskor feljegyzik, de a szülőknek tanévkezdéskor érdemes ismét tájékoztatniuk a pedagógusokat.

Míg a táplálékallergia felnőttek egy százalékánál okoz nehézséget, addig a betegség itthon a gyerekek 5-8 százalékát érinti. Gyakrabban fordul elő olyankor, ha általában az allergia jelen van a családban. Az allergia csecsemőkorban ekcémával kezdődik, az ételallergia kisdedkorban jelenik meg, leggyakrabban a tej, a tojás és a szója váltja ki, és csak negyedikként említhető a földimogyoró – ismertette Pálfi Erzsébet dietetikus. Hároméves kor fölött viszont már az olajos magvak, búzafélék, gabonák is „becsatlakozhatnak”. Bár jellemzően a földimogyoró az, ami anafilaxiás sokkot okozhat, másra is kialakulhat – jegyezte meg.

A szakember elmondása alapján az oktatási intézmények már beiratkozáskor kérnek információt arról, allergiás-e a gyermek valamire, a közétkeztetőnek pedig jogszabályban előírt kötelessége, hogy a megfelelő menüt adja az érintett diáknak. Vagyis

ha a szülő benyújtja az igazolt allergiáról szóló szakorvosi véleményt az élelmezésvezetőnek, akkor biztosítania kell a szükséges diétát a gyereknek – bölcsődétől egészen az iskoláskor végééig.

Pálfi Erzsébet szerint nagyon fontos, hogy a szülő megtanítsa a gyermeknek, mit ehet és mit nem, valamint hogy ne fogadjon el olyan ételt, aminek nem ismeri az összetevőit. Baj esetén az is fontos, hogy azonnal szóljon egy felnőttnek, hiszen a gyermekek sokszor hamarabb érzik az allergiás tüneteket, mint ahogy azok a kívülállók számára nyilvánvalóvá válnának.

A legnagyobb probléma az anafilaxiás sokkal járó tünettel van. Ilyen esetekre a gyereknél kell hogy legyen Epipen, amit tudnia is kell használni – emelte ki a dietetikus, hozzátéve: ha kisgyermekről van szó, akkor a gondozó intézményben kell lennie életmentő injekciónak. Azt is kiemelte, hogy a tragikus kimenetelű helyzetek leginkább azért alakulnak ki, mert megfeledkezünk a legfontosabbról: azonnal hívjuk a mentőket.

„Ha tudjuk, hogy allergiás a gyerek, anafilaxiája van, rosszul lesz, akkor azonnal mentőt kell hívni” – emelte ki újfent a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tudományos bizottságának elnöke, aki szerint egy allergiás tünet esetén minden perc számít, és nem szabad vesztegetni az időt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Nagyot gyengült a forint a súlyos uniós bírság hírére

Nagyot gyengült a forint a súlyos uniós bírság hírére

Szerda délután az amerikai inflációs adatok közzététele után nagyot gyengült a dollár, ezt követően pedig rövid időre ugyan, de úgy tűnt, hogy a forint is levegőhöz juthat, estére azonban ismét visszagyengült a magyar fizetőeszköz, a gyengülés pedig csütörtök reggel is folytatódik. A nagy uniós bírság híre 397 fölé lökte a ft/euró kurzust. Következő előfizetői klubunkon részletesen szó lesz arról, mi várhat a forintra és a devizapiacokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×