eur:
395.84
usd:
369.27
bux:
72029.56
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: pixabay.com

Emelje fel a fejét, ha nem hiszi: égett süti szaga van a Szaturnuszon!

Óriásbolygók éjszakájára készül október 1-én a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az érdeklődők nemcsak a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz különleges együttállását figyelhetik meg, de kézbe foghatnak meteoritokat, sőt még a bolygókat is megszagolhatják.

A Naprendszer négy óriásbolygója – sorban a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és a Neptunusz – idén szeptemberben és októberben szemben áll a nappal, így éjszaka könnyedén megfigyelhető – mondta az InfoRádiónak Nagy Péter, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza.

"Kicsit fényesebbek is lesznek, nagyobbak, mert a Földhöz képest a Nap túloldalán lesznek, de közelebb a Földhöz" – írta le.

A speciális együttállásra október 1-jén egész estés programmal készül a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az érdeklődők az ország legnagyobb bemutatótávcsöveivel figyelhetik meg a Naprendszer óriásait – mondta Nagy Péter.

"A legnagyobb kupolánk legnagyobb távcsöveivel fogjuk egyrészt megkeresni a bolygókat, másrészt az észlelőrétünkön bemutató csillagászaink segítségével kisebb távcsöveken keresztül is megmutatjuk a bolygókat."

A látogatók emellett meteoritokat is kézbe foghatnak,

megismerkedhetnek a bolygók és holdjaik légkörével, alakzataival, gyűrűjével, sőt még az illatukkal is – emelte ki Nagy Péter.

"A különböző űrszondák adatai és a megfigyelések, valamint a fizikai és kémiai törvényszerűségek alapján valószínűsíthető, hogy milyen anyagból vannak a különböző bolygók, megmagyarázható, miért igyekszünk előállítani mindenféle anyagok – használt fékpofa, odapörkölt mandulás sütemény – segítségével. Nagyon érdekes szagokat fogunk érezni, olyanokat, mintha a Jupiteren lennénk."

Előjegyzés után a programok 100 főnek borult idő esetén biztosítottak, derült időben pedig a Svábhegyi Csillagvizsgáló történetében először mindenki előtt megnyitja kapuit.

Aki lemaradna, októberben kiscsoportos bemutatókon nézheti meg az óriásbolygók együttállását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

Feladta a minden közgazdasági racionalitást mellőző kísérletét Erdoğan török elnök, amely szerint a magas infláció ellen alacsony kamatokkal lehet harcolni. Újraválasztása után egykori Wall Street-i bankárokat ültetett a jegybank és a pénzügyminisztérum élére, és szabad kezet adott nekik a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítására. A gazdaságpolitika döntéshozói nagy lendülettel álltak munkába, és a piac ezt látványosan díjazza. Ám az is látszik, hogy a bizalom nem állt helyre a török vezetés kapcsán, a kockázatokat nem is szabad alábecsülni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×