eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Így növeli a légszennyezés a demencia kialakulásának kockázatát

A légszennyező anyagok orvosi hatásait vizsgáló brit bizottság 70 kutatás elemzését követően jutott arra a megállapításra, hogy a szennyezett levegő a gyorsuló kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásának kockázatával jár.

Szakértők szerint a hatásért az felelhet, hogy a szennyezőanyagok bekerülnek a véráramba, ezzel pedig hatást gyakorolnak az agy vérellátására is, írja a The Guardian.

A légszennyezésnek való krónikus kitettség és a kognitív képességek globális szinten történő csökkenése, a vizuospaciális képességek károsodása (arc-, vagy ismerős tárgy felismerése; egyszerű eszközhasználat; öltözködés zavara), a kognitív hanyatlás és a demencia fokozott kockázata közötti összefüggések meglehetősen erősek a kutatók szerint.

"Az eredmények heterogének más kognitív területek, például a végrehajtó funkciók, a figyelem, a memória, a nyelv és az enyhe kognitív károsodás tekintetében.

A vizsgálatok következetesen számolnak be a légszennyezésnek való kitettség és a fehérállomány sorvadása közötti összefüggésekről"

- írták a kutatók.

A tanulmányok eredményei megosztottak abban a tekintetben, hogy melyik szennyezőanyag hozható leginkább összefüggésbe ezekkel a hatásokkal.

A szívbetegségek kockázata és a légszennyezésnek való kitettség közti kapcsolat már bizonyított: a káros anyagok belélegzése károsíthatja az ereket azáltal, hogy szűkebbé és keményebbé teszi azokat. Ezáltal növekszik a vérrögök, a rendellenes szívritmuszavarok és a szívroham kialakulásának valószínűsége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×