eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a védőoltás felvételét bizonyító igazolvány bevezetése, valamint a járványügyi korlátozások ellen tüntetnek Párizsban 2021. december 18-án.
Nyitókép: Francois Mori

Itt az igazság a francia variánsról

Új év, új variáns: alig ocsúdtunk fel az omikron sokkjából, Franciaországból újabb hírek érkeztek egy friss változatról.

A médiába csak a héten robbant be a törzs, de a valóságban már két hónapja ismert a B.1.640.2 létezése. Tizenkét betegnél mutatták ki azt Marseille-ben még november elején, amikor az omikronról valójában nem is tudtunk még. Az első ismert eset egy oltott férfié, akit Kamerunból hazatérve regisztráltak koronavírusosként - írja a Euronews.

Az egyelőre IHU variánsként emlegetett törzsben 46 mutáció jelent meg. Az omikronban összehasonlításképp 50 körüli a mutációk száma, melyeknek java a tüskefehérjén jelentkezett. Ez a tény azért fontos, mert a tüskefehérje útján kapcsolódik a vírus az emberi sejtekhez, így szignifikáns szerepe van abban, hogyan kezeli a test a vírust. Ha a tüskefehérje drasztikusan megváltozik, az immunrendszer nem biztos, hogy felismeri a koronavírust, vagy lehetséges, hogy túl későn teszi meg ezt.

Az IHU-val kapcsolatos jelenlegi tudásunk alapján nem kell tartanunk a variánstól.

Ahhoz, hogy a WHO az aggodalomra okot adó variánsok listájára vegyen fel egy törzset, a következő követelmények valamelyikének kell igaznak lennie:

  • felmerül a nagyobb fertőzőképesség gyanúja
  • felmerül a súlyosabb betegség okozásának gyanúja
  • felmerül a korábban megszerzett immunitás megkerülésének gyanúja.

Ettől függetlenül a variánst figyelni fogják a közeljövőben is, de fontos tudni, hogy a variánsok megjelenése természetes, és továbbra is számíthatunk arra, hogy újabbakkal kell megismerkednünk.

A közösségi médiában sokféle álhír jelent meg a variánssal kapcsolatosan: egy francia újságíró például egy thaiföldi cikkre hivatkozva azt állította, 900 eset fordult már elő belőle, de ez nem tényszerű, megjelenése óta

20 szekvenált mintában mutatták ki

- szemben a később felismert omikronnal, melyet több mint 120 ezerben. Tom Peacock, a londoni Imperial College virológusa szerint a variáns okozhatott volna bajt - de nem így történt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×