eur:
392.71
usd:
363.52
bux:
72207.53
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Military Spaceship Shoots Down An Enemy Satellite With A Laser Beam. 3D Illustration. NASA Images NOT USED!
Nyitókép: 3DSculptor / Getty

Az űrszemétkérdést nem lehet "űrszőnyeg alá söpörni"

Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Intézet igazgatója szerint a támadó űrkísérletek komoly konfliktusokká eszkalálódhatnak, akár parányi űrszemetek is alkalmat teremthetnek.

Nemcsak a műholdakat megsemmisítő eszköz számíthat fegyvernek, de a megsemmisített műholdból származó űrszemét is – mondta el érdeklődésünkre Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Intézet igazgatója annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Űrállomás pályáját egy megsemmisült kínai űreszköz darabkái miatt kellett módosítani, illetve egy orosz kísérlet is kis híján bajt okozott.

"Hétfőn történt a műholdellenes rakétateszt, aminek persze a technikai részleteiről semmit nem tudunk, de az eredményeit látjuk: 1500 olyan űrszemétdarab keletkezett, amelyet speciális távcsővel a Földről lehet és kell is követni, de a becslések szerint több százezer, sokkal kisebb törmelék is keletkezett ebben a kísérletben. Ezek igazából felhőt alkotnak, ezért a Nemzetközi Űrállomáson veszélyhelyzetet kellett hirdetni több körben" – ecsetelte Kiss László.

A veszélyhelyzetben az állomáson tartózkodó űrhajósoknak át is kellett vonulniuk óvintézkedésből egy, a Földre szállást lehetővé tévő űreszközre.

Nem véletlen tehát, hogy az Egyesült Államok is a legfelsőbb, külügyminiszteri szinten fogalmazta meg, hogy ezt a lépést helyteleníti.

Kiss László szerint a fő tanulság, hogy a Föld körüli térség, amely jó ideje "műveleti terület", olyan régióvá kezd válni, amelyben nagyhatalmi érdekek küzdenek, ráadásul megjelent a magángazdaság, több tízezer elemből álló giga-műholdkonstellációk formájában, ami mutatja, hogy

nagyon komoly konfliktussá eszkalálhatja a helyzetet.

"Ezek az űrszemétdarabkák mind a Föld gravitációs terének hatására lényegében kozmikus sebességgel keringenek a Föld körül, 30 ezer km/órával, ám ennek a tempónak már a harmada is elég lehet ahhoz, hogy akár csak egy csavar is megsemmisítsen egy űreszközt vagy megöljön egy embert" – mondta Kiss László.

Szerinte van némi "jogi homályzóna", hogy milyen kísérleteket hogyan, kinek, hol kell bejelenteni, első ránézésre udvariatlanságról van szó.

Tudomása szerint mivel már "ott tartunk", hogy műholdakat lehet kilőni, efféle kísérleteket az Egyesült Államok is fontolgathat, ám az űrszemétkérdést nem lehet "űrszőnyeg alá söpörni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Megrázó videó került elő az Árpád hídi tragédiáról

A felvételen jól látható, hogy a lopott taxival a forgalommal szemben közlekedő sofőr nagyon gyorsan hajt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Joseph Stiglitz: Trump veszélyes hazugságáradata

Joseph Stiglitz: Trump veszélyes hazugságáradata

Valami kimaradt a Joe Biden amerikai elnök és kihívója, Donald Trump televíziós vitáját követő kommentáradatból. Bár fontos, hogy a választók hogyan ítélik meg a jelöltek személyiségét és személyes erősségeit, mindenkinek emlékeznie kellene arra a híres mondásra, miszerint „a gazdaság a lényeg, te hülye!”. A Trump által a vita során hangoztatott egyértelmű hazugságok áradatában a legveszélyesebbek azok voltak, amelyek az ő és Biden gazdaságpolitikai teljesítményére vonatkoztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×