eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: Varga György

Ezen biztosan látszik, hogy valójában kevesebb a szúnyog

Hiába van szúnyoginvázió, valójában csökken a repülő rovarok száma, ezért is fogy egész Európában a madárállomány. Magyarországon 30 százalékkal csökkent az olyan madarak száma, amik rovarral táplálkoznak. Az ördögi kör a szakértő szerint csak speciális intézkedésekkel szakítható meg.

Drasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon, de Európa nagy részén is. Mivel az ökoszisztéma egy egyensúlyi rendszer, ha nem szaporodnak a fecskék, az kihat a táplálékuk, a repülő rovarok állományára is, tehát ha nincs elég rovar, kevesebb a fecske is.

"Azt gondoljuk, hogy összességében a fecskék esetében a hosszú távú vonuló viselkedésmódjuk okozza azt, hogy kitettek a környezeti változásoknak, de itthon a költőhelyek biztosítása és a rovartáplálék hiánya tovább fokozza az állománycsökkenést" - ecsetelte az InfoRádióban Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy csak az ember érzékeli-e úgy, hogy több a rovar, azt mondta, esős idő után valóban tömegesen jelennek meg a szúnyogok a számukra kedvező helyeken, de ez csak egy-egy kiemelkedő időszak, és nem azt jelenti, hogy egészséges méretű rovarállomány lenne Magyarországon.

"Nyugat-Európában kimutatták, hogy már a védett területeken is 40-45 százalékkal csökkent a repülő rovarok állománya pár évtized alatt"

- mutatott rá Halmos Gergő, aki szerint ez közvetlen bizonyítéka a biológiai sokszínűség csökkenésének.

Szúnyogirtás ügyében egyébként arra int, hogy próbáljunk a fecskék számára kedvező életfeltételeket biztosítani, másrészt olyan módszereket alkalmazni az irtásban, amelyek eltérnek a mostani légi irtásban használt "generál módszerektől", hisz a mostani szerek nem is csak a szúnyogokat, hanem minden repülő rovart kiirtanak. Ennél jobb a célzott biológiai védekezés, Magyarországon is évek óta vannak erre kezdeményezések, amelyek azonban "még nem törték át a döntéshozók ingerküszöbét".

Két évtizede mérik a madarak állományának számát, és

30 százalék fölötti azon madarak (fecske, mezei pacsirta, tövisszúró gébics) hiánya, amelyek nagyon elterjedtnek - közönségesnek - számítottak, és segíthetnének a természetes irtásban.

Elsősorban azon madarak állománya csökken - itthon is és Európában is -, amelyek élete a mezőgazdasági jellegű területekhez kötődik.

A lakosság segítheti a fecskéket például műfészkek kihelyezésével vagy akár sárgyűjtő helyek létrehozásával is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×