eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szkopje, 2018. augusztus 12.A Perseidák meteorraj a Tejút közelében Szkopje közelében 2018. augusztus 12-én. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Belenéztek a fekete dobozba az ELTE kutatói

Egy olyan mélytanulási hálózatot alakítottak ki az ELTE kutatói, amelyik a gravitációs lencsézést ábrázoló térképekből az eddigieknél sokkal precízebben tudja meghatározni a kozmológiai paramétereket.

A modern kozmológia fő kérdései, hogy hogyan fejlődik az univerzum, illetve mi az összetétele – mondta az InfoRádiónak az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének egyetemi tanára. Csabai István hozzátette: az eddigi megfigyelések szerint a világűr jelentős részét a sötét anyag tölti ki, mely fényt nem bocsát ki, így távcsővel nem látható.

Megfigyelése csak közvetett módon lehetséges:

ha egy távolból érkező fény áthatol rajta, azt kissé torzítja. Mivel ezt a módszert nehéz matematikailag kezelni egzakt módon, így megpróbáltak a gépi tanulásos módszerekhez folyamodni – árulta el a szakértő. „Sikerrel jártunk” – jegyezte meg.

A gépi tanulásnak köszönhetően a rendszer sok képet vizsgálva olyan jellemzőket is megtalál, melyek mélyen rejtőznek az adatokban.

A modern grafikus kártyák és számítógépek tették lehetővé, hogy a módszer hatékonyan működjön – hangsúlyozta.

Csabai István két doktoranduszával, Ribli Dezső és Pataki Bálint végezte a kutatást. Ők foglalkoztak a neuronhálók megírásával és az adatok elemzésével. „Már bizonyítottak más területen, orvosdiagnosztikai problémákon nagyon szép eredményeket értek el hasonló technikák alkalmazásával” – emelte ki az egyetemi tanár.

„A neuronhálós módszer fekete dobozként működik, kap sok bemenetet, megtanul valamit, aztán jósol”

– fogalmazott Csabai István, hozzátéve: „az az értekesség, hogy belenéztünk ebbe a fekete dobozba, és megpróbáltuk megérteni, hogy hogyan működik”. Mint mondta: találtak egy egyszerű komponenst, mely önmagában is használható, és rávilágít arra, hogyan működik a hálózat, a mélytanulás és a mesterséges intelligencia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×