eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Elképesztő mennyiségű vírus létezik

Nemcsak az újabb és újabb vírusok, de azok mutációi is komoly fejtörést okoznak a tudósoknak, akik arról is vitáznak: mikortól számít új vírusnak egy mutáció? A beazonosításuk a modern technikának köszönhetően napok kérdése, ám az ellenanyag előállításához évek munkájára van szükség - mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Harrach Balázs virológus, bioinformatikus.

„Szinte egy vírustengerben élünk, rengeteg van körülöttünk, de nem kell mindet rossznak felfogni, sőt van olyan, ami kimondottan hasznos a növények számára. Mindannyiunkban vannak vírusok, általában csak akkor bújnak elő, amikor egy betegség legyengíti a szervezetünket. Vannak erős kórokozóképességű vírusok, azok veszélyesek, ilyen az Ebola-, a Zika-vírus” - mondta Harrach Balázs.

A virológus kiemelte, egy részük nem új, csak eddig nem ismerték őket.

„A csoportom vadállatokból új vírusokat gyűjt. Nálunk minden szakdolgozó találhat ilyeneket, mert eddig senki sem nézte ezeket az állatokat. Olyan molekuláris technikák állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel ki tudjuk mutatni a vírusokat akkor is, ha nem okoznak semmit” - fejtette ki Harrach Balázs.

A bioinformatikus elmondta, nagyon sok a vírus, ha nem is végtelen a számuk. A kutatókat izgatja, mennyi lehet.

„A legújabb vizsgálatok a tengerben folytak, döbbenten látták, hogy a szinte átlátszó vízben is hetvenmillió vírusrészecske van milliliterenként, tehát valami borzalmas mennyiségű vírus van. A Földön lehet kétszázmillió tonnányi vírus. A teljes biomassza 10 százaléka is lehet vírus. Először végtelennek tűnt a számuk, de most már kezdik ugyanazokat is megtalálni” - fejtette ki Harrach Balázs.

A virológus jelezte, szinte egy nap alatt meg lehet egy vírust „szekvenálni”, az örökítőanyag tervrajza elkészíthető, de abból egy vakcinát készíteni sokkal hosszabb idő.

„Előállítani egy vakcinát évek munkája szokott lenni, ki is kell próbálni - arra megy el inkább az idő” - tette hozzá Harrach Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×