eur:
391.55
usd:
359.1
bux:
72282.31
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland

Hogyan születnek a csillagok? Megtudhatja új tudományos magazinunkból

Hogyan keletkeznek a csillagok és a köröttük keringő bolygó rendszerek? Ezt a témát kutatja Kóspál Ágnes asztrofizikus, aki a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjával tért haza Hollandiából. A magyar kutatóval készült beszélgetést ma este 19 órától, az InfoRádió új tudományos magazinjában, a Szigma - a holnap világa című műsorban hallgathatják meg.

„A most születő csillagokat egy anyagkorong veszi körül, amely a bolygókra hullik, ezáltal ezek a korongok építik fel a csillagokat. Ezek a korongok a bolygórendszerek szülőhelyei is”– mondta el a Kóspál Ágnes asztrofizikus az InfoRádió Szigma – a holnap világa című új tudományos magazinjában.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi kutatóközpontjának munkatársa hozzátette, hogy ezt a jelenséget manapság is figyelemmel lehet kísérni, hiszen ez a folyamat ma is zajlik a Tejútrendszer úgynevezett csillag-keletkezési területein.

„Ezeken a területeken sűrű por és gázfelhők vannak. Ezeknek a legeslegsűrűbb részei, az úgynevezett felhőcsomók elkezdenek összehúzódni, összeesni. A közepén először kialakul egy csillagkezdemény, a protocsillag, és a felhő forgásából adódóan ezt egy lapult struktúra veszi körül, amiből aztán kialakul a korong. Ez a korong adja aztán át az anyagát az épülőfélben lévő csillagnak. Kialakulnak benne a bolygók is, majd még később – néhány tízmillió év alatt – ennek a korongnak az anyaga teljesen elfogy, szétoszlik és kialakul egy érett naprendszer” - magyarázta az asztrofizikus.

Elmondta, hogy a legközelebbi csillagkeletkezési területek 4-500 fényévnyire vannak tőlünk. Ezek megfigyeléséhez igyekeznek mindig a legmodernebb műszertechnikát használni.

„Vannak nagy távcsövek Chilében, a Atacama-sivatagban, hiszen fontos, hogy felhők ne zavarják az észleléseket. Ezek nemcsak olyan fényt vizsgálnak, amelyet a mi szemünk is láthat, hanem az annál hosszabb hullámhosszú, úgynevezett infravörös vagy milliméteres sugárzást is. Hiszen a csillagok gyakran olyan sűrű felhőben keletkeznek, ahonnan látható fény nem jön, de másmilyen igen” - ismertette a kutató.

Kóspál Ágnes elmondta, ma már lehetőség van arra, hogy a csillag körüli korongokról közvetlenül is képet alkossunk, lefényképezzük őket. Ezeken a felvételeken az látszik, hogy a korongok szerkezete jóval bonyolultabb, mint korábban gondoltuk.

„Érdekes jelenséget okoz, hogy a korongról az anyag állandóan áramlik a csillagra, ez az áramlás azonban nem folyamatos. Amikor a sok anyag hirtelen ráhullik a csillagra, a lehulló anyag felmelegszik és felfényesedik. Ez az, amit mi a távcsöveinkkel észlelni tudunk” - magyarázta.

A magyar kutató most elnyerte az Európai Kutatási Tanács rangos, másfél millió eurós díját is, így tovább bővítheti csapatát a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont berkein belül.

Az asztrofizikussal készült beszélgetést este 19 órától az InfoRádió új tudományos magazinjában, a Szigma - a holnap világa című műsorban hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

Euro 2024 - számadás: A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×