eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Ördögi kör: agykárosodást okozhat a stressz

A nagymértékű stressz károsíthatja a gyermekek agyát - állapította meg egy tanulmány.

Amerikai kutatók szerint a trauma utáni stresszbetegségek miatt az agykéreg egy része, a hippocampus összezsugorodhat, a sorvadás révén pedig a gyermekek kevésbé lesznek képesek kezelni a stresszt, és emelkedik a szorongásuk.

A kutatásban tizenöt, különböző poszttraumás stresszbetegségben szenvedő gyermeket vizsgáltak. Az eredmények szerint ezeknél a gyermekeknél nagyobb a kortizol, azaz a stresszhormon szintje a vérben. Ez a hormon egy másik kutatás során állatok agysejtjeit megsemmisítette.

A magas koritolszint újabb agykárosodáshoz vezet, ami további szorongást idéz elő, ez pedig egy megállíthatatlan ördögi kör - hangsúlyozzák a tudósok.

A kutatás vezetője, Victor Carrion szerint a következő fontos lépés annak megállapítása, hogy a gyermekek egy része miért ellenálló a stresszre, valamint melyek a nagyfokú stressz hosszú távú hatásai.

"A fő kérdés, hogy a kisebb hippocampus az előzménye vagy a következménye a poszttraumás betegségnek" - hangsúlyozta a cambrige-i egyetem professzora, Joe Herbert.

Korábban már kimutatták, hogy a gének és a környezet is befolyásollja a gyermekkori stresszt. Aki gyermekkorában poszttraumás stresszbetegségben szenvedett, az felnőttként nagyobb eséllyel lesz depressziós vagy szorongó - állapították meg.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×