eur:
394.01
usd:
356.49
bux:
72496.5
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Kampány indult a Plútó visszasorolásáért

Egyes csillagászkörökben felháborodást keltett, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió közgyűlésének utolsó napján megfosztották a Plútót bolygó besorolásától. A közgyűlés elé került javaslatokat kidolgozó testület elnöke szerint ráadásul a közgyűlés résztvevői közül már alig voltak Prágában, így csak az illetékes tudósok 10 százaléka szavazott a sorsdöntő napon. Most petíció indult a Plútó visszasorolására.

A közgyűlés döntését egyenesen kínosnak nevezte a NASA Plútó-missziójának vezetője.

Alan Stern úgy véli, rendkívül erőltettet dolog választóvonalat húzni a törpebolygók és a bolygók között.

"Ez olyan, mintha kijelentenénk, hogy egyes emberek nem emberek, valamiféle önkényes okra hivatkozva" - mondta.

A meghatározással is baj van?

Alan Stern szerint már a "bolygó" most elfogadott meghatározása is sántít, hiszen nemcsak a "száműzött" Plútó, hanem több más, a kategóriában maradt égitest sem teljesíti azt a feltételt, miszerint keletkezésükkor az úgynevezett akkréciós korongban tisztára söpörték környezetüket, így nem maradt utánuk törmelékzóna.

A NASA munkatársa szerint ez többek között a Földre, a Marsra, a Jupiterre és a Neptunuszra sem igaz.

A Föld például 10 ezer Föld-közeli aszteroidával, a Jupiter pedig 100 ezer kis égitesttel együtt kering pályáján, amelyek alapvetően a Naprendszer kialakulásának idejéből maradt törmelékek.

"Ha a Neptunusz tisztára söpörte volna a pályáját, akkor a Plútó nem volna ott" - tette hozzá Alan Stern, aki elmondta, hogy a hasonlóan gondolkodó csillagászokkal egy petíciót indított a Plútó visszasorolására.

"Dudálj, ha a Plútó még mindig bolygó!"

A döntés nyomán már megjelentek az interneten az első autós matricák, amelyeken az áll: "Dudálj, ha a Plútó még mindig bolygó!".

A Nemzetközi Csillagászati Unió határozatát kommentáló köremailekben pedig International Astronomical Union helyett csak Irrelevant Astronomical Unionnak, vagyis Irreleváns Csillagászati Uniónak becézik a szervezetet.

Alig voltak a szavazáson

Időközben kiderült az is, hogy a döntést meghozó közgyűlés résztvevőinek nagy része már nem volt Prágában.

Owen Gingerich, a közgyűlés elé került javaslatokat kidolgozó bizottság elnöke szerint a határozat elfogadásakor csak a résztvevők 10 százaléka szavazott.

A Harvard professzora szerint főleg azok maradtak az utolsó napra, akiknek fontos volt, hogy ne nyilvánítsák bolygóvá a Plútóhoz hasonló méretű égitesteket, hogy - amint Iwan Williams, a csillagászati unió egyik elnöke fogalmazott - ne váljon túlzsúfolttá a bolygók klubja.

Owen Gingerich szerint ezért a jövőben fontos volna, hogy elektronikus úton is leadhassák szavazatukat a csillagászok, főleg egy ilyen történelmi kérdésben.

"Ha mindenkinek Washingtonba kellene utaznia az elnökválasztásra, nagyon más eredményt kapnánk, mert alig szavazna valaki. A mai világban ez egy idióta megoldás" - vélekedett a Harvard professzora.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Az év eleji szakemberhiány friss felmérése szerint az átlagos várakozási idő egy szakemberre 52 nap volt, de egyes megyékben, mint például Jász-Nagykun-Szolnokban, akár 89 napot is kell várni. Ez a hosszú várakozási idő tovább nehezíti a projektek tervezését és kivitelezését. A hiány nagy, ahogy a kereslet is, így nem meglepő, hogy a fizetések ezekben a szakmákban akár havonta a nettó 1 milliót is megugorhatja, ugyanis átlagosan egy burkoló 8 és 12 ezer forintos órabérért vállal egy-egy projektet - írja a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×