eur:
393.26
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Megtalálták Hitler anyahajóját

A lengyel haditengerészet egyértelműen azonosította a náci Németország egyetlen repülőgép-anyahajója, a Graf Zeppelin roncsait - jelentette a Deutschlandfunk német rádióállomás.

Az anyahajó 260 méter hosszú, 34 méter széles roncsát hatvan éve keresik, most egy lengyel cég bukkant rá olaj- és gázlelőhely után kutatva a Balti-tengerben, Wladyslawowótól harminc tengeri mérföldre északra.

A lengyel haditengerészet szóvivője szerint a búvárok beszámolói, illetve a hangszondázás alapján beigazolódott az a feltevés, hogy a Graf Zeppelin roncsával van dolguk.

Ugyanez a lengyel csapat két évvel ezelőtt már felfedezte a menekülőket szállító és elsüllyedt Steuben hajó roncsát.

A Graf Zeppelin volt a hitleri Németország egyetlen repülőgép-hordozó hajója, a 42 repülőgép fogadására tervezett hajót 1936-ban kezdték el építeni.

A hajó háború utáni sorsáról különböző beszámolókat lehet olvasni. Van olyan verzió, hogy a Graf Zeppelint maguk a németek rongálták meg a szczecini kikötőben, majd a monumentális építmény a szovjetek birtokába került. Olvasni arról is, hogy a szovjetek úszó célpontként használták és torpedókkal felrobbantották, illetve hogy aknára futott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×