eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Itt a kurblis laptop

Elkészült az úgynevezett "százdolláros laptop" prototípusa. A számítástechnikai eszköz fejlesztését az ENSZ támogatta.

Az 500 MHz-es processzorral működő készülék energiafogyasztása tizede egy szokványos laptopénak, ráadásul a prototípus kurblival is rendelkezik, hogy olyan területeken is lehessen használni, ahol nincs áram.

Nigéria kormánya máris egymillió darabot rendelt az olcsó készülékből, amelyet 12 év alatti gyermekek között osztanának szét.

Az indiai oktatási miniszter visszautasította az ajánlatot, mondván: előbb megfelelő felszereltségű tantermekre és szakképzett oktatókra lenne szükség.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég az olcsó eszközt megvenni, meg is kell tanítani a gyermekeket arra, hogy mire tudják azt használni.

Alföldi István ugyanakkor nagy lehetőséget lát a kezdeményezésben, amely segítséget nyújt abban, hogy az elmaradottabb országok fiataljai is megfeleljenek az információs társadalom kihívásainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×