eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Mozarttal a zöldhályog ellen

Mozart zenéje javítja a zöldhályogban vagy neurológiai betegségekben szenvedők periférikus látását - állítják brazil kutatók.

A különböző képességeket javító úgynevezett Mozart-jelenséget vizsgálták már matematikai képességek fejlesztésénél, a magzati agyfejlődésnél, egyetemisták tanulásánál.

A Sao Paoló-i tudósok harminc beteggel tíz percen keresztül hallgattatták Mozart két zongoraszonátáját, míg 30 másik alany csendben készült a látásvizsgáló tesztre.

A vizsgálat során egy fehér idomot vetítettek egy attól csak alig észrevehetően eltérő háttér elé. Az alanynak akkor kellett megnyomnia a gombot, amikor észrevette az ábrát.
Az eredmény szerint a zenét hallgatók sokkal hamarabb meg tudták különböztetni a figurát a háttértől.

"Azt már eddig is tudtuk, hogy Mozart zenéje jótékony hatással van a térbeli és időbeli gondolkodásra, de most már kijelenthetjük, hogy a rossz látást is javítja - mondta a BBC brit közszolgálati televízió honlapján Vanessa Madeco, a kutatás vezetője.

Robert Stamper, a Kaliforniai Egyetem professzora azonban kétségbe vonta a kísérlet eredményét. Véleménye szerint a jobb, illetve a zenét nem hallgató másik csoport rosszabb eredményeit egyéb tényezők is okozhatták.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×