eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Budapest, 2023. november 7.Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a párizsi olimpiára és paralimpiára való felkészülésről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. november 7-én. A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága jövőre megközelítőleg 20 milliárd forinttal segíti a versenyekre készülő sportolókat, szövetségeket.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Nyolc sportágban vár magyar érmet Párizsban a paralimpiai bizottság elnöke

Eddig 12 kvótát szereztek sportolóink, amivel Szabó László szerint időarányosan jobban állnak a vártnál. A sportvezető azt mondta az InfoRádióban, hogy csodálatos lenne, ha sikerülne elérni a 2000-es sydney-i 54-es indulói létszámot, ami az eddigi magyar rekord a paralimpiák történetében.

Jövőre 20 milliárd forinttal segíti a párizsi olimpiára és paralimpiára készülő sportolókat, szövetségeket a területért felelős államtitkárság. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár tájékoztatása szerint ez az összeg három támogatási körön keresztül jut el az érintettekhez.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) számára 300 millió forint támogatást biztosítanak.

Szabó László, a szervezet elnöke közölte: ez az összeg teljes egészében fedezi a magyar paralimpiai csapat részvételét, beleértve az utazást, biztosítást, sportruházatot és az egészségügyi ellátást is. A magyar paralimpiai csapat eddig 12 kvótát szerzett, 2021-ben Tokióban tíz sportágban 38-an képviselték hazánkat.

Szabó László úgy nyilatkozott az InfoRádióban, hogy megnyugtatónak látja a feltételeket, elégedett viszont csak akkor lesz, ha aláírnak minden szükséges szerződést, megállapodást. A kvótaszámot illetően úgy fogalmazott: időarányosan előrébb tartanak, mint ahogyan azt előzetesen várta. A Magyar Paralimpiai Bizottság ötven körüli magyar indulóval számol Párizsban. A szervezet elnöke szerint csodálatos lenne, ha sikerülne elérni a 2000-es sydney-i 54-es létszámot, ami az eddigi magyar rekord a paralimpiák történetében

Az előzetes várakozásokkal, célokkal kapcsolatban azt mondta, véleménye szerint

nyolc sportágban érhetnek el dobogós helyezéseket a magyar indulók, asztaliteniszben és atlétikában pedig biztosra veszi az éremszerzést.

További elvárás, hogy sikerüljön túlszárnyalni a Tokióban nyert 16 érmet (7 arany, 5 ezüst, 4 bronz).

Szabó László elmondása szerint „komoly nyomás alatt” tartják a sportolókat, akik számára ajánlott – de nem kötelező –, hogy rendszeresen járjanak pszichológushoz, elég időt szánva ezzel a mentális felkészülésre is. Úgy véli, ez bizalmi kérdés, de a sportolók 90 százaléka igénybe veszi a pszichológusok segítségét, amit az MPB finanszíroz. Elárulta, hogy szokott beszélgetni az érintettekkel a tapasztalatokról és szinte mindannyian azt válaszolják ezzel kapcsolatban, hogy rengeteg haszna van a szakemberekkel való konzultációknak. Kiemelte, hogy már a fogyatékos sportban, illetve a paralimpiákon is

akkora a nyomás, a stressz és a konkurencia, hogy az egyes hátráltató körülmények leküzdésében szükség van mentális segítségre, támogatásra.

Szabó László nemrégen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság közgyűlésének keretében részt vett egy prezentáción, melyet a párizsi szervezők tartottak és az MPB elnöke néhány héttel ezelőtt ellátogatott a francia fővárosba is. Találkozott és egyeztetett a szervezőbizottság néhány tagjával, így már láthatott olyan fotókat, animációkat, látványterveket, melyeket a nagyközönségnek még nem mutattak be. „Elképesztően látványos versenyekre számíthatunk, nemcsak a paralimpián, hanem természetesen az olimpián is” – mondta.

Igazi különlegességekkel készülnek a franciák

A sportvezető szerint nem igazán volt példa arra korábban, hogy annyira bevonja, beépíti egy rendező ország a látványosságait, nevezetességeit a versenyekbe, mint ahogyan azt a franciák tervezik megvalósítani. Mint fogalmazott, a szervezők célja, hogy közel hozzák a mindennapokhoz a sportot és a kultúrát, amely a tervek szerint megjelenik majd a versenyeken is.

Szabó László végül elmondta: reméli, hogy a grandiózus környezet nem helyezi majd nagy nyomás alá a sportolókat, akiknek ki kell zárniuk a hátráltató körülményeket és kizárólag a feladatukra kell koncentrálniuk. „Külön fel kell majd készítenünk a sportolókat arra, hogy ne azt nézzék, hogy a versenypálya felett ott magasodik az Eiffel-torony, hanem arra figyeljenek, hogy az adott versenyen a legjobbjukat nyújtsák” – magyarázta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×