eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Deutsch Tamás: minden feltétel adott, hogy a magyar sport növelje nemzetközi eredményességét

A Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a magyar egyesületek 2023-ban mintegy 14,5 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesülnek.

"A magunk mögött hagyott most már több mint tíz esztendő a magyar sport történetében példátlan jelentőségű és nagyságrendű sportfejlesztési programot jelent" – jelentette ki az InfoRádiónak Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke.

Mint mondta, a 19. század vége óta nem volt a magyar sport történetében olyan évtized, ahol az iskolai testneveléstől a sportlétesítmény-fejlesztésen át, a sportegyesületek tevékenységét támogató összegek növelésén keresztül, a sporteredmények után járó elismeréseket szolgáló költségvetési támogatások összegének a növekedésig ilyen nagyságrendű sportfejlesztési program valósult volna meg.

A támogatási rendszer három elemből áll:

  • a 2016 óta a Sportegyesületek Országos Szövetség által kidolgozott Hiszek Benned Sport Program a magyar kis- és közepes egyesületek működését segíti pályázati úton. Ez idén 500 millió forintos nagyságrendű költségvetési forrást jelent. Tavaly ez az összeg 247 millió forint, az azt megelőző évben pedig a legmagasabb pályázati összeg 300 millió forint volt.
  • Második eleme a vidéki nagy egyesületek támogatási programja, ami két éve indult útjára, és aminek eddig húsz vidéki sportegyesület volt részese. A támogatásban részesülő sportegyesületek száma is bővülni fog, akár hat új sportegyesülettel. A keretösszeg is egymilliárd forinttal bővül, így meghaladja a négymilliárd forintot.
  • A fővárosi nagy egyesületek támogatási programja 2013-ban indult útjára. Eddig hat nagy fővárosi egyesület, a Ferencváros, a Honvéd, az Újpest, a Vasas, a BVSC és az MTK volt a program kedvezményezettje. A kedvezményezetti kör nyolc egyesülettel bővül, a sport szakmai célokat szolgáló támogatási összeg pedig a négymilliárdot is meghaladja. Emellett több mint 2,3 milliárd forinttal nő a sportlétesítmények üzemeltetési támogatási összege.

Deutsch Tamás szerint a nagymértékű növekménynek az elszabaduló energiaárak adják a magyarázatát, de így is komoly takarékosság jellemzi az egyesületek működését. Mindennel együtt

a közvetlen sportegyesületi támogatás 14 milliárd 440 millió forintot valamivel meghaladó összeg.

Deutsch Tamás kifejtette: egy éve háború dúl a szomszédunkban, de sajnos az Európai Unió elhibázott választ ad erre, és Európa-szerte egekbe szökött az infláció. Az energiaárak hihetetlenül megemelkedtek, de ilyen körülmények között is optimális helyzetben van a magyar sportegyesületi világ.

"Minden pénzügyi, anyagi erőforrásban testet öltő, vagy létesítmény-üzemeltetésben megfogalmazható feltétele adott annak, hogy a magyar sport megőrizze, de akár növelje a nemzetközi eredményességét" – mondta. A 2023-as év már nyári olimpiát és paralimpiát megelőző esztendő, tehát fontos, hogy nemzetközi összevetésben is versenyképes legyen a magyar sport.

A szövetség elnöke szerint komoly elismerés az a magas szintű szakmai együttműködés, a SOSZ véleményére való odafigyelés a sportkormányzat részéről, ami már hosszú évek óta tart. A SOSZ egy erős sportszakmai érdekképviseleti szervezete a magyar sportegyesületi világnak, több mint 800 magyar sportegyesület a tagja. "A megalapozott szakmai javaslatainknak köszönhető, hogy minden szakmai javaslatunkat elfogadta a sportkormányzat" – tette hozzá Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×