eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Solymosi Péter játékvezető a videobíró-rendszer (VAR, Video Assistant Referee) tesztelésén a mátyásföldi Ikarus-pályán 2021. június 26-án. Véget ért a magyar játékvezetők képzése, ezzel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által előírt minden követelménynek megfelel a magyar szövetség (MLSZ), így július végén, az OTP Bank Liga következő idényének rajtján elkezdődhet a videobíró-rendszer alkalmazása.
Nyitókép: Solymosi Péter játékvezető a videobíró-rendszer tesztelésén a mátyásföldi Ikarus-pályán 2021. június 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Korszakalkotó újítással indul az NB I új szezonja

A játékvezetők szempontjából is fontos a videobíró bevezetése a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője szerint.

Sipos Jenő szerdán az M1 aktuális csatornán emlékeztetett rá: az MLSZ elnöksége már korábban eldöntötte a VAR bevezetés, a projekt 2019-ben indult el, azonban a vírusjárvány miatt egyrészt a technikai berendezések beszerzése, másrészt a játékvezetők felkészítése akadályba ütközött. Utóbbi végül tavaly októberben indult újra, a felkészítés rendben lezajlott, amelynek három eleme közé tartozott egyrészt a technikai eszközök megismerése, másrészt az elméleti felkészülés a játékvezetők esetében, harmadrészt pedig a gyakorlati képzés.

"Volt egy bizonyos szimulációs gyakorlat, amikor nemzetközi és korábbi mérkőzéseket néztek, ahol gyakorolták a szituációkat. Illetve

volt júniusban egy VAR-kupa, amikor tétmérkőzéseket játszottak alacsonyabb osztályú csapatok, és azon gyakoroltak a játékvezetők"

– árulta el Sipos Jenő, megemlítve: a nemzetközi szövetség (FIFA) delegáltja is maximálisan elégedett volt a látottakkal.

Kitért rá: mára már elmondható, hogy minden élvonalbeli stadion alkalmas a VAR-rendszer befogadására és működtetésére. Egy napon három mérkőzést tudnak kezelni a VAR-kocsival, amelyben három szakember tevékenykedik: a videobíró, a videoasszisztens és az operátor. Ők közvetlen kapcsolatban állnak a játékvezetővel, a végső döntés meghozatala minden esetben az utóbbi kezében van.

"Azt gondoljuk, hogy a videobíró működése nagyon sokat segít a még pontosabb és tisztább döntések meghozatalában a játékvezetőknek, de senki ne gondolja, hogy innentől kezdve megszűnnek a vitás esetek. Láttuk a nemzetközi tapasztalatokat, ahol videobíró működött, hogy azért vannak ott viták: kéz volt vagy nem volt kéz, belül volt vagy kívül volt, tehát előfordulhatnak ilyenek" – fejtette ki. Hozzáfűzte: a fekete-fehér helyzetekben egyértelmű döntés születik, viszont a szürke zóna az megmaradhat, ebben az esetben a játékvezető hozza meg a döntést.

Sipos Jenő lényegesnek nevezte, hogy a magyar játékvezetők "begyakorolják, képességszinten alkalmazzák a rendszert", hiszen nemzetközi szinten akkor tudnak feladatokat vállalni, akkor kaphatnak küldéseket, hogyha ezt a rendszert megfelelően elsajátították és alkalmazzák.

"Tehát a magyar játékvezetők szempontjából is nagyon fontos a videobíró bevezetése" – szögezte le a szóvivő.

Kitért rá: a szurkolóknak egy új rendszerrel kell majd megismerkedniük, a kivetítőn adott esetben azt fogják látni, hogy zajlik a VAR-ellenőrzés.

Sipos Jenő emlékeztetett: az MLSZ a koronavírus-járvány kirobbanása óta kapcsolatban áll a járványügyi hatóságokkal és minden esetben alkalmazták az ajánlásokat, előírásokat. Ha kellett, felfüggesztették a bajnokságot, vagy zárt kapus mérkőzéseket rendeltek el. Hozzátette: részükről a mostani javaslat az volt, hogy az élvonalbeli mérkőzéseken szükséges a teszt alkalmazása, a sportzóna kialakítása.

"Ezt a jelenlegi helyzetben meg kell érteni, hiszen a legfontosabb a játékosok és a stábtagok egészségének védelme, hiszen egyetlen eset is borzasztó dolgot indíthatna el. Meg kell előzzük, hogy előforduljanak ilyen események" – mondta.

A labdarúgó OTP Bank Liga 2021–2022-es szezonja pénteken rajtol.

OTP Bank Liga, 1. forduló

július 30., péntek

Paksi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 18.15

Gyirmót FC Győr-MTK Budapest 20.30

július 31., szombat

Ferencváros-Kisvárda Master Good 17.45

Budapest Honvéd-Debreceni VSC 20.00

augusztus 1., vasárnap

ZTE FC-MOL Fehérvár FC 17.45

Újpest FC-Puskás Akadémia FC 20.00

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×