eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

1997: amikor fizikusok vitatkoznak egy bombagólról

Ötven év, ötven mérkőzés – az Infostart.hu összeállította az elmúlt fél évszázad legfantasztikusabb futballmeccseit, minden évből egyet. Nem is annyira egy mérkőzés, mint egy azon született csodagólról maradt leginkább emlékezetes az 1997-es futballév.

Az 50 év, 50 meccs-sorozat előző részeit itt olvashatják!

Roberto Carlos lőtte a tulajdonképpeni elővilágbajnokságon, a Tournoi de France-on Fabien Bartheznek. Az arany-zöld mezesek akkoriban uralták a világfutballt, néhány héttel korábban, Oslóban bukták el a legerősebb válogatottjuk 1993. november 17. (!) óta tartó veretlenségét. (Azért nem az A-válogatott kifejezést írtuk, mert a brazil A-válogatott 1996-ban szenvedett vereséget. De olyan mérkőzéseken, amelyeken nem a legerősebb tizenegy, hanem az olimpiai csapat szerepelt, igaz, az is világklasszisokkal a soraiban.) A Tournoi de France-on is „csak” második lett a válogatott, ám aztán diadalmaskodott a Copa Américán.

A fentiek mögött talán érthető, hogy a brazilok egyik mérkőzését jelöltük erre az évre, még ha akadt is egy „erős konkurens”.

Münchenben a Puhl Sándor, Bozóky Imre, Hamar László hármas dirigálta a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét (Juhos Attila volt a negyedik bíró), de a találkozó nem ezért lett az esztendő egyik legemlékezetesebb meccse. Külön története volt akkoriban a Juventus és a finálét megnyerő Borussia Dortmund párharcainak. A bajor fővárosban 3-1-es győzelmet arató sárga-feketéket 1991 nyara óta Ottmar Hitzfeld irányította. A gárda már az első idényben éppen csak lemaradt a Bundesliga bajnoki címéről, az 1992–1993-as nemzetközi kupaidényben pedig az UEFA-kupa döntőjébe menetelt. Ott ugyan esélye sem volt a Juve ellen (6-1-es összesítéssel kapott ki), ám az ott kapott, huszonötmillió márkás jutalomnak, valamint Gerd Niebaumnak, az akkoriban a negyvenes évek második felében járó, nagyon ambiciózus klubelnöknek s nem utolsósorban Michael Meier menedzsernek (sportigazgatónak) tulajdoníthatóan megvalósította a klub híveinek nagy álmát: olyan együttes alakult, amely a Ruhr-vidékre helyezte át a német labdarúgás fővárosát.

Ám azt talán ők sem remélték, hogy aztán a Borussia Dortmund 1997 májusában Európa, majd a következő télen a világ legjobb csapata lesz az elnyert címei alapján. A BVB (Ballspielverein Borussia) az UEFA-kupa-döntős szereplés utáni két nyáron le tudta szerződtetni Matthias Sammert az Intertől, Kalle Riedlét a Laziótól, valamint a már korábban az „Öreg Hölgytől” elcsábított Stefan Reuter mellé Jürgen Kohlert, Andreas Möllert, Paulo Sousát és Júlio Césart a Juventustól. Óriási volt a változás: az 1993. májusi nemzetközi kupafináléban dortmundi mezben szereplők közül csupán Stefan Klos, Stefan Reuter, Michael Zorc és Stéphane Chapuisat lépett pályára a müncheni BL-döntőben.

De vissza a brazilokhoz, akik közé akkoriban nem fért be a Borussia Dortmund nagyszerű formában lévő középső védője, az akkor már 34 éves Júlio César sem.

Mario Jorge Zagallo által dirigált seleção brasileira a Tournoi de France-on az első mérkőzését a házigazda franciákkal vívta a lyoni Stade Gerland-ban. E mérkőzésük után hamar feledésbe merült május végi, oslói vereségük Ettől kezdve mindenki Roberto Carlos szabadrúgásáról beszélt. Először szegény Fabien Barthez volt a bűnbak, aki csak „állt és nézte”, hogyan vágódik be a labda a hálójába. Azóta már kiderült, valójában nem hibázott. Mélyen igaza volt Glenn Hoddle-nak, a tornán résztvevő angolok szövetségi kapitányának, aki azt mondta: „Nem hiszem, hogy láttunk valaha tökéletesebben végrehajtott szabadrúgást.”

A csodagól elemzői között nem csak futballszakemberek akadtak. Még fizikusokat is megszólaltattak arról, hogyan írhatott le ilyen különleges pályát a labda. Kiszámolták, hogy pontosan 37,84 méterre volt a kaputól a lövés előtt, s hogy 93,66 kilométeres óránkénti sebességgel hagyta el a labda a brazil balhátvéd lábát.

De talán még ennél is tudományosabb, amit Brian Dell brit fizikus megállapított a gólról: „Roberto Carlos gólja számomra újólag igazolja Newton harmadik törvényét, amely úgy szól, hogy a hatás mindig egyenlő az ellenhatással, vagy másként: két test kölcsönhatása mindig egyenlő és ellentétes hatású. Most is ez történt. A brazil játékos külsővel a labda jobb oldalát rúgta meg, a levegő azon az oldalon ugyanabba az irányba haladt, míg a másikon éppen az ellenkezőbe. Alkalmazzuk újra Newton törvényét: a labda jobbra hasított a levegőben, ami azt jelenti, hogy a levegő viszont megnyomta a labda bal oldalát, ez a magyarázata az egészen különleges röppályának. A labda valójában egészen végig ívben haladt, csak optikai csalódásban volt részük azoknak a nézőknek, akik egy bizonyos ponton irányváltoztatást tapasztaltak. Ha felülről látták volna, világosabb lenne, hogy tulajdonképpen egy parabolaívet írt le a labda.”

Némileg másfajta magyarázatot adott 2012-ben az a francia fizikuscsoport, amely a tizenötödik évfordulón újra elemezte a gólt. A New Physics Journalban megjelent tanulmányuk ugyancsak cáfolta, hogy a véletlen szülte a csodatalálatot. Úgy vélték, egyaránt döntő szerepe volt a gólban a távolságnak, valamit az erőnek. Christophe Clanet, a párizsi École Polytechnique kutatója a labda útját csigaházalakú pályának nevezte, amelynek görbülete növekszik a labda mozgása közben. Mivel Roberto Carlos több mint 35 méterre volt a kaputól, amikor megrúgta a labdát, ebből a spirális pályából több volt látható. A látszólag meglepő éles irányváltoztatás valójában a természetesen csavarodó görbét követte.

Egyetlen gól akad még a futballtörténelemben, amelyet annyit vizsgáltak, mértek, elemeztek, mint ezt: Geoff Hurst az 1966-os világbajnoki döntőt eldöntő találatát. Ám ott „csak” az volt, s alkalmasint marad örökre a kérdés, hogy a labda a lécről a gólvonal elé vagy mögé pattant-e. Roberto Carlosnak az 1997-es „elővilágbajnokságon”, a Tournoi de France-on lőtt álomgólja nem ok nélkül viseli azóta a minden idők legfantasztikusabb szabadrúgása titulust. S aztán Roby Carlos rúgott egy hasonlóan hihetetlen gólt néhány hónappal később, a spanyol Király-kupában, a Tenerifének…

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×