eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Eb, olimpia: már a katasztrófa-forgatókönyv elkerülése zajlik

Az olasz labdarúgó-bajnokság felfüggesztése hatással lehet akár a nyári Európa-bajnokságra is, bár a szervezők próbálnak mindent megtenni, hogy a legnagyobb sportesemények ne maradjanak el – mondta az InfoRádió Reggeinfó című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász.

Nagyon nehéz lesz befejezni az olasz bajnokságot, ami után kezdődnie kellene elvileg az Európai-bajnokságnak is – hívta föl a figyelmet Dénes Ferenc, aki szerint

teljes a káosz, de nemcsak a labdarúgásban, hanem Olaszország valamennyi sportágában.

Egyelőre az látszik, fogalmazott a sportközgazdász, hogy a meghatározó nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, vagy az UEFA és a FIFA körömszakadtáig próbálja megvédeni azt, hogy valamilyen módon, valamilyen formában megrendezésre kerüljenek az idei nagy versenyek, hiszen óriási károkat okozna mind az olimpiának, mind a labdarúgásnak, ha elmaradnának.

Kérdés persze, hogy ez meddig tartatható? - tette hozzá.

Az igazságossági elvről rég nem beszélünk, hiszen nyilvánvalóan nem ugyanaz a „kávéház” lesz, ha nem lesznek ott az olaszok az Eb-n – vélekedett –, de momentán már nem erről van szó, hanem arról, hogy

legalább a katasztrófa-forgatókönyvet kerüljék el.

A szakember arra is kitért, azon túl, hogy nagyon rossz látvány, amikor egy sporteseményt lezárnak, és a nézők nem lehetnek ott a lelátókon, a sport imázsa tekintetében is nagy károk keletkeznek, ami egyébként rendkívül fontos márkaépítés szempontjából minden versenypiacon. A televízió meghatározó bevételforrása a hivatásos sportnak Európában, de egy üres stadion látványa borzalmas és hangulattalan – emelte ki.

Emellett, miután verseny van a szabadidőért, „bármennyire is bután hangzik”, az e-sport, illetve a számítógépes szórakoztatás adott esetben felértékelődhet – magyarázta. „Nem állítom, hogy az fog történni, hogy helyet cserél az élő- és az elektronikus sport, de azt gondolom, hogy ez nem fog használni a versenyben a sportszórakoztatásnak.”

Dénes Fernec ugyanakkor úgy látja, hogy a szervezők mindent el fognak követni azért, hogy legyen olimpiai és labdarúgó-Európa-bajnokság. Egyelőre nagyon óvatosan hátrálnak az országok a válogatott rendszerből, de

ha az olaszok után még egy nagy nemzet válik európai góccá, ahol korlátozni kell a sporteseményeket és a válogatott kiutazása kérdésessé válik, akkor könnyen elmaradhat az Európa-bajnokság.

Minden idők legkomolyabb behatása

A koronavírus hatása a sportéletre a világháborúk idejéhez hasonlítható, akkoriban azonban még közel sem volt a maihoz hasonlóan kiterjedt és gazdaságilag jelentős – vélekedett az InfoRádió által megkérdezett Szabados Gábor sportközgazdász, aki szerint, ha nem enyhül a helyzet, akkor a nyári labdarúgó-Európa-bajnokság és a tokiói olimpia lebonyolítása is változhat.

A járvány szinte minden sportágat, minden szektort érint. Ezek közül is az egyik gócpont lehet a labdarúgás a maga óriás gazdasági ereje miatt. De hasonló mondható el a Foruma–1-ről is, amivel kapcsolatban az már kiderült, hogy a Kínai Nagydíj elmarad, a bahreini pedig zárt ajtós lesz, de nagy valószínűséggel a vietnámi futamot is törlik. Vagyis ezen a területen is jelentős befektetések mennek veszendőbe, fogalmazott a szakember.

Ha például csak a Juventus–Inter-mérkőzést vesszük alapul, ami az olasz bajnokság legnagyobb rangadója a jelenlegi erőviszonyok tekintetében, ez is millió eurós nagyságrendű bevételkiesést generált az előbbi csapatnak. Nyilván, ez egy több száz millió eurós költségvetésű klubnak ez kis része, de az a pénz akkor is hiányozni fog – magyarázta.

És nemcsak a bevételkiesés okoz nehézséget, hanem a kialakult helyzet bizonytalanságot szülhet a szurkolókban, de szponzori szerződések is dugába dőlhetek.

Szabados Gábor szerint reálisan számolni kell már most azzal, hogy akár az Európa-bajnokság, akár az olimpia valamilyen módosulást fog elszenvedni a lebonyolítását illetően, akár térben, akár időben. „Szerintem a legrosszabb verziók is elfordulhatnak jelenleg” – tette hozzá.

Amennyiben idén nyáron az új koronavírus járványa miatt nem lehetne megtartani a tokiói olimpiát, úgy a játékok egy vagy két évvel való elhalasztása lenne a legreálisabb megoldás - jelentette ki a The Wall Street Journalnak Takahasi Harujuki, a mintegy 25 fős japán szervezőbizottság egyik tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×