eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: pixabay

Döntés a kézilabdás bundabotrányban

Két vádlottat a bíróság - egyezségkötés alapján - elítélt a nyolc személyt érintő kézilabda-vesztegetési ügyben.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása alapján a nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel - a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint - egyezséget kötöttek, a két terhelt ezt követően önmagukra és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tett.

Velük szemben emiatt külön vádiratot nyújtottak be, amely alapján a bíróság - jóváhagyva a Fővárosi Nyomozó Ügyészség szeptemberi indítványát - az edzőt 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt 800 000 forint pénzbüntetésre ítélte, és mindkettőjükkel szemben vagyonelkobzást alkalmazott.

A tájékoztatás szerint az ítélet jogerős, a további hat vádlottal szemben a bírósági eljárás folyamatban van.

Szeptember elején minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyolc személlyel szemben emeltek vádat. Négy kézilabda-játékvezetővel szemben azért, mert pénzért befolyásolták a meccsek eredményét. A vádiratok szerint a két játékvezető páros - 150 és 500 ezer forint közötti összegért - 2016-ban és 2017-ben összesen öt első- és második ligás, továbbá a Ligakupában rendezett mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni.

Rajtuk kívül két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy volt érintett az ügyben.

A vádlottak további játékvezetők megvesztegetését is megkísérelték, ám utóbbiak visszautasították a "vacsorára", illetve a "pálya kiegyenesítésére" felajánlott százezer forintot, és jelentették az esetet a játékvezetői bizottság vezetőinek.

A mérkőzések egy részében a vesztegetéssel célzott, kedvező eredmények az érintett csapatok közötti erőkülönbség miatt a játékvezetők befolyásolási kísérlete ellenére elmaradtak, így a kenőpénz átadására nem került sor. Más esetekben a megbeszélt összegek, vagy azok egy részének átadása is megtörtént; volt, hogy a pénzt a kézilabda-szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte - fűzte hozzá.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a játékvezetők esetében letöltendő szabadságvesztést indítványozott.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×