eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Lékai Máté (j) és a szlovén Blaz Blagotinsek a Magyarország - Szlovénia kézilabda világbajnoki selejtező visszavágó mérkőzésén a Veszprém Arénában 2018. június 13-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Nem hibázhat a kézilabda-válogatott a vb-n

Az első hét közé kerülés az elvárás a magyar férfi kézilabda-válogatottal szemben a német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A szakvezetők szerint nem könnyű a csoport, jó játék és szerencse is kell.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke elmondta, hogy a világbajnokságon a cél a legjobb hét közé kerülés, azaz az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás.

"A végső cél természetesen az olimpia, a világbajnokság pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy ehhez közelebb kerüljünk" - mondta Kocsis Máté.

A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a 2020 tavaszán sorra kerülő selejtezőtornákon. A magyar csapat a koppenhágai D csoportban pénteken Argentínával, vasárnap Angolával, jövő hétfőn Katarral, jövő szerdán Egyiptommal, jövő csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik, a hatosból az első három jut tovább.

Marosi László alelnök szerint a csoportban is jó játékra lesz szükség a továbbjutáshoz.

„Sokszor hallottuk már, hogy könnyű a csoportunk, és be kell jutni a legjobb hét közé. Ha az águnkat nézzük, akkor a középdöntőben a legjobb négy közé kell kerülnünk ehhez, így hibáznunk nem lehet, és jó lenne bravúrt is elérni a svédek, a dánok és a norvégok ellen. Hét nap alatt kerül sor az első öt csoportmérkőzésre, három cserelehetőségünk van összesen a vb során, így a kihívás nagy, de szeretnénk természetesen megfelelni és elérni céljainkat” - fejtette ki.

A válogatottat két szövetségi kapitány, Csoknyai István és Vladan Matics irányítja. Előbbi arról beszélt, hogy a felkészülés kétharmadán túl van már a csapat, amely a múlt héten Dániában játszott két mérkőzést az olimpiai bajnokkal.

„A vb-felkészülés nagy részén túl vagyunk, Budaörsön, majd Dániában gyakoroltunk. A dánok elleni két mérkőzés tanulságát úgy tudjuk talán a legjobban levonni, ha azt mondjuk, hogy az első találkozón túlzó volt a skandinávok fölénye, a vasárnapi mérkőzésen pedig az nem felelt meg a realitásoknak, hogy nyolc góllal vezettünk szünetben, egyik nap egyik csapatnak nem sikerült semmi a mérkőzés bizonyos szakaszaiban, a másik szárnyalt, a másik nap éppen fordítva. Ami a csoportunkat illeti, azzal nem áltathatjuk magunkat, hogy könnyű, Angolát kivéve öt csapat pályázik a három továbbjutó helyre. A továbbjutáshoz tehát megfelelő forma és szerencse is kell. Nagy László szerepe nagyon felértékelődik a ki-ki mérkőzések során, a torna során a velünk kint lévő 19 játékos menedzselését is megfelelően meg kell oldanunk” - emelte ki.

Vladan Matics megjegyezte, kulcsfontosságú lesz, hogy a csoportkört követően - miután hét nap alatt öt meccset játszott a csapat -, milyen gyorsan tudnak majd regenerálódni a játékosok. Ha ez sikerül, akkor jó eredményt érhet el a csapat. Hozzátette: minden mérkőzés más lesz, hiszen különböző stílusú ellenfelekkel találkoznak, és erre is fel kell készülni.

Kocsis Máté beszélt arról is, hogy a keretből három játékosnak, Balogh Zsoltnak, Bodó Richárdnak és Lékai Máténak is várhatóan gyermeke születik majd a torna ideje alatt. Hangsúlyozta, a család a legfontosabb, ezért mindegyiküket hazaengedik majd, persze a lehető legrövidebb időre. "Ezek megismételhetetlen pillanatok egy ember életében, nem szeretnénk válogatott játékosainkat ettől megfosztani." - fogalmazott.

Lékai Máté szerint nem számít, hogyan, a lényeg, hogy a csapat kerüljön be a legjobb hét közé.

„A felkészülési mérkőzéseink kapcsán nehéz tanulságokat levonni, hiszen Chile feltehetőleg gyengébb Argentínánál, a dánok elleni két mérkőzés közül az elsőn semmilyen játékelemben nem tudtunk felnőni az ellenfél mellé, a második találkozó már jól sikerült. Természetesen szeretnénk ott lenni az olimpián, a legnagyobb lépést pedig a következő napokban tehetjük meg Tokió felé” - emelte ki az irányító.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×