eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Az Európa Liga után a kínai piacról is kizárják a Milant

Miközben az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a pénzügyi szabályok megsértése miatt tegnap kizárta az Európa Liga következő idényéből az AC Milant, a klub háza táján más, nagy változások is várhatók a közeljövőben.

Az UEFA tegnapi közleménye szerint az olasz csapat megsértette a pénzügyi fair playre vonatkozó előírásokat, ezért a következő két szezon egyikében nem indulhat el az európai kupaporondon.Mivel a milánói együttes a Serie A-ban megszerzett hatodik helyével kvalifikálta magát az Európa Liga 2018/2019-es idényére, így a büntetés azonnal életbe is lép.

Az UEFA döntése már hetek óta nyílt titok volt az olasz sajtóban és a Milan főhadiszállásán is. Az ítélet indoklásának finom bája, hogy a Milant nem az új tulajdonos pénzügyi szabálytalanságai miatt büntették, hanem a 2014 és 2017 közötti időszak, tehát a Berlusconi-korszak utolsó éveinek gazdálkodása miatt.

Az AC Milant az elmúlt évben egy kínai cégcsoport vezette, amely tavaly Silvio Berlusconitól vásárolta meg a klubot, mintegy 800 millió euróért. A fizetéshez azonban egy amerikai alaptól komoly hitelt kellett felvennie (amelynek 32 millió eurós törlesztőrészlete a napokban esedés). A kínai tulajdonos azóta újjáépítette a csapatot, kialakítva a Serie A legfiatalabb keretét, amely 24,6 év átlagéletkorral a negyedik legfiatalabb egész Európában. Több mint 200 millió euróért vásárolt játékosokat, köztük olyan világklasszisokat, mint az olasz válogatott védelmének oszlopa, Bonucci, vagy a vb-ezüstérmes argentin csapat középpályása, Biglia.

A Berlusconi-korszak utolsó öt évének totális kudarcai után a Milan értéke tavaly már a harmadik legmagasabb volt az olasz élvonalban.

Hosszú szünet után ismét indulhatott az Európa Ligában, és a felnőtt csapat mellett az utánpótlás is olasz kupadöntőt vívhatott.

A kínai tulajdonosok pénzügyi nehézségeit azonban a szurkolók által régóta várt sikeresebb év sem tudta feledni. Az adásvételi szerződésben előírt folyamatos tőkeemeléseket nagyon nehezen teljesítették, így nem csoda: egyre komolyabban felvetődött a klub újabb tulajdonosváltása. Ráadásul az UEFA döntéshozóihoz „közelálló” sajtó többször is arról írt: a nemzetközi szövetségnél nem lennének szomorúak, ha egy transzparens, az európai labdarúgásban folyamatosan jelenlévő tulajdonossal lehetne egyeztetni. Sőt azt sugalmazták,

a várható fellebbezésnél kimondottan jó pont lenne a stabil, átlátható tulajdonosi szerkezet.

Hogy a média nyomására, vagy a pénzügyi nehézségek miatt kezdtek a kínai tulajdonosok tárgyalásokat az Egyesült Államokban, azt nem tudni, mindenesetre tény: az elmúlt napokban több amerikai milliárdos is jelezte megvenné a Milan többségi tulajdonrészét.

Az első nagybefektető, amely komolyan tárgyalt a kínaiakkal, a Ricketts család volt, az amerikai profi baseballcsapat, a Chicago Cubs tulajdonosai. A Forbes szerint 2015-ben a Ricketts familia volt a 66. leggazdagabb család az Egyesült Államokban, a vagyonát mintegy 4,5 milliárd dollárra becsülték. Az amerikai milliárdos család a kommunikációs csatornáján keresztül erősítette meg, hogy

többségi tulajdont és irányító szerepet szeretnének az európai labdarúgás második legeredményesebb klubjában.

A másik, talán még komolyabb jelentkező a Milanért Rocco Commisso. A 68 esztendős üzletember Olaszországban született, és 12 éves kora óta él az Egyesült Államokban. Commisso az Egyesült Államok ötödik legnagyobb kábeltelevíziós társaságának, a Mediacom vállalatnak az alapítója, elnöke és vezérigazgatója, emellett pedig 2017 óta az amerikai New York Cosmos labdarúgóklub tulajdonosa.

A Sky beszámolója szerint az amerikai-olasz milliárdos 500 millió eurót és az adósságok azonnali rendezését vállalta hivatalos ajánlatában. Rocco Commisso vagyonát a Forbes 4,4 milliárd dollárra becsüli, nyilatkozata pedig az olasz foci „tekervényeihez” szokott szemnek üdítő nyíltságú: „Tovább tárgyalok a Milan megvásárlásáról, annak ellenére, hogy nehézkes a kommunikáció, mert az eladó nincs személyesen jelen az egyeztetéseken. Meg akarom kötni a szerződést, de csak az én feltételeim szerint. Először is szükség van egy kötelező érvényű megállapodásra.

Soha nem fogadnám el, hogy kisebbségi részvényes legyek. Meg kell szereznem a klubot, mert hiszem, hogy képes vagyok jól irányítani és visszahozni a maximális ragyogását”

– mondta Commisso az America Oggi hírlapnak.

A Milan hétszeres Bajnokok Ligája-győztes, a tradíciója és a történelme globális jelentőséggel bír. A klub nem érdemli meg, hogy így bánjanak vele. Hozzáértő és szilárd részvényesre van szükség, aki szembenéz a jövővel, valamint a nemzetközi porondról való kizárás következményeivel. Nagy őszinteséggel dolgozunk, de nem tudjuk megérteni, hogy Li elnök miért hezitál, hiszen mindent elveszíthet, ha nem sikerül visszafizetnie a 32 millió eurós összeget a hitelezőjének. Hogy más olasz klubba fektessek? Nem. A Milan az Milan, és olyan tradícióval rendelkezik, amellyel nem sok olasz vagy európai klub büszkélkedhet” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×