eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Bravúros győzelem az olaszok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re győzte le a világbajnok Olaszországot a Puskás Ferenc Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen. Várhidi Péter csapata a második félidő elején hátrányba került, de alig negyed óra alatt fordítani tudott. A magyar válogatott olyan bravúrra volt képes, amilyenre 107 éves történetében még sohasem: legyőzte az aktuális világbajnokot. Várhidi Péter válogatottja 42 éves negatív sorozatot tört meg: nyerni tudott ismét az olasz válogatott ellen. Erre az eredményre - függetlenül attól, hogy "csak" barátságos mérkőzésen született - az egész világon felkapják a fejüket a futballszurkolók.

Várhidi Péter bátran letette a voksot a támadójáték mellett. Vass Ádám személyében csak egy védekező középpályást állított a csapatba, s a már korábban megadott kilenc játékos (Fülöp, Szélesi, Vaskó, Juhász, Vanczák, Gera, Hajnal, Dzsudzsák, Priskin) és a 19 éves, nyáron az olasz B ligás Bresciához igazolt középpályás mellé inkább a támadásokhoz értő középpályás, Tőzsér Dániel került. A magyar válogatott felállása, így is nagyjából hasonlított az olaszok által is favorizált, 4-2-3-1-hez.

Dzsudzsákkal meggyűlt Oddo baja

Priskin Tamás volt az egyedüli csatár, mögötte Gera, Hajnal és Dzsudzsák játszott, kicsit hátrább Tőzsér, még hátrább Vass. Az első félidőben kiválóan bevált ez a hadrend. Jól kezdett a magyar csapat, bátran, lendületesen. Az egész 45 perces periódust figyelembe véve Vass Ádám és Dzsudzsák Balázs volt a magyarok két legjobbja.

A debreceni játékos ezúttal szélsőszerűen rohamozott, kihasználta, hogy a Milan védője, Massimo Oddo nincsen éppen csúcsformában. Beadásai veszélyt jelentetek Buffon kapuja előtt - kár, hogy Priskin és Hajnal nem voltak határozottabbak. Gera beadása után Vaskó Tamás jó helyzetből az olasz kapus kezébe fejelte a labdát.

Toni lesgólig jutott

Az olaszok a félidő középső szakaszában játszottak a legjobban, elsősorban a remek képzettségű, s feltűnően labdabiztos Pirlo érdeméből. Luca Toni lesről talált a magyar kapuba, Alessandro Del Piero mindössze egyetlen távoli lövéssel jelezte ittlétét.

A második félidőre Roberto Donadoni alaposan felforgatta a csapatát, miközben Várhidi Péter, ügyelve az eredményre, ekkor még nem változtatott.

Di Natale rontotta el a szurkolók hangulatát

Kevéssel az újrakezdés után a magyar kapuba került a labda: Di Natale szinte reflexszerűen beleért Aquilani labdájába, a labda alig vánszorgott ugyan el a hálóig - de vezettek az olaszok.

Sokan tartottak akkor attól, hogy a gól után összezuhan az addig tartással játszó magyar csapat, s nem tud fordítani. Várhidi azonban cserélt, s jókat cserélt: Filkor Attila beállítása különösen telitalálatnak bizonyult.

Negyed óra hengerelés

A második játékrész első negyedórájának végén (Gera szólója után) Leandro még, tiszta helyzetből, Buffonba lőtte a labdát, ám alig egy perccel később Juhász Roland gyönyörű gólt lőtt Vaskó lefejelt labdájából. Az Anderlecht védője alighanem szeret az olaszok ellen játszani: a BL-ben tavaly ősszel a Milannak is gólt lőtt.

Néhány perccel később pedig már vezetett a magyar válogatott a világbajnok ellen: Filkor ívelt labdájával Priskin Tamás Fabio Cannavaro mellett, az alapvonal közelében, betört a tizenhatoson belülre. A világ legjobb játékosa nem tudta feltartóztatni, a földre vitte - Mejuto González büntetőt ítélt.

A tizenegyest Gera Zoltán higgadtan, a balra mozduló Buffon mellett, a jobb sarokba lőtte, aztán már következhetett is a híres Gera-szaltó. A magyar csapat előnybe került a világbajnok ellen!

Nem Cannavaro napja volt

S még nem volt vége a gálaelőadásnak: Filkor Attila újabb ívelésére Gera Zoltán startolt, erőszakosan ütközve, megtartotta a labdát a kissé könnyen, sőt nagyképűen keresztező Fabio Cannavaro ellen, okosan középre passzolt, s az érkező Feczesin Róbert góllal üzent bresciai munkaadóinak: "Uraim, engem vettek meg a nyáron!"


Donadoni nem volt boldog (fotó: inforadio.hu - Farkas Dávid) (képgaléria)

A hátralévő percek folyamatos ünnepléssel teltek, a magyar válogatott nagyszerű győzelmet aratott. De hogyan értékeljük ezt a sikert? Roberto Donadoni szerint a magyar válogatott fizikailag múlta felül a játékosait - ez igaz, s erre csak részben magyarázat, hogy a Serie A csak a hétvégén rajtol.

Az is nyilvánvaló, hogy a motiváltabb csapat nyerte meg ezt a találkozót, az, amelyiknek fontosabb volt ez a 90 perc. Az olaszok az első félidőben kényelmesen játszottak, aztán találtak egy gólt, s még inkább azt hitték, félgőzzel is nyernek.

Nem számoltak azonban a magyar játékosok hihetetlen lelkesedésével. Végre láthattunk egy olyan magyar válogatottat, amelyik tisztában volt azzal, mit nyerhet azzal, ha jól teljesít az olaszok ellen.

Most nem kell magyarázkodni

Természetesen ettől a győzelemtől nem oldódott meg a magyar futball minden gondja - őszintén szólva, egyik sem, nem hogy az összes -, de jó volt a mérkőzés után olyan fiatalokkal találkozni, akik életükben először élhették át, milyen a magyar válogatott győzelmét ünnepelni a Népstadionban (Puskás Ferenc-stadionban), világklasszis ellenféllel szemben.

Ez a győzelem nagyjából annyit ér, mint amennyit 2004 májusában a németek elleni, idegenbeli győzelem ért. S azt is tudjuk, a barátságos mérkőzéseken elért sikereknek ma már kicsi a hosszú távon mérhető értékük.

De nem ünnepelni legalább egy napig - tipikusan magyar lenne. Amikor tavaly ilyenkor a horvát csapat megverte a Squadra Azzurrát, Eszéktől Dubrovnikig senkit sem érdekelt, hogy barátságos meccsen győztek a horvátok, s hogy egy mezőnyjátékos sem játszott a világbajnokok közül. Budapesten tizenegy világbajnok is a pályán volt.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×