eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Történelmi mélypontot ért el a forint - a nap hírei

Hatásában katasztrofálisnak nevezte Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikáját Orbán Viktor. Csaknem 26 éves csúcsra ért a magyar infláció. Magyarország jó példával szeretne elöl járni a közbeszerzési eljárások tisztasága és a korrupció elleni harc területén. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Hatásában katasztrofálisnak nevezte Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikáját a miniszterelnök. Orbán Viktor egy berlini pódiumbeszélgetésen azt mondta: olyan energiaellátási rendszert kell kialakítani, amelyben az unió nemcsak lecseréli orosz függőségét amerikaira, hanem tényleges függetlenséget ér el. Hangsúlyozta: a szankciós politika megszüntetéséhez előbb tűzszünetre, majd békére van szükség, amelynek a hatalmi realitások alapján az Egyesült Államok és Oroszország között kell létrejönnie. A magyar miniszterelnök Olaf Scholz német kancellár mellett annak elődjével, Angela Merkellel is találkozott hétfőn Berlinben.

Súlyos globális biztonsági kihívásokhoz vezethet az ukrajnai háború további eszkalációja, ezért a nemzetközi közösségnek a diplomáciai rendezésére kellene összpontosítania - figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter Genfben. Szijjártó Péter az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának végrehajtó bizottsági ülésén kiemelte: Európa rendkívül súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, amelyek negatív hatásai Ukrajna szomszédságában, így Magyarországon is erősebben érezhetők, mint a távolabbi országokban, ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett. Hozzátette: a magyar kormány mindenkit beenged Ukrajnából, ugyanakkor védi Magyarország és Európa biztonságát azáltal, hogy kívül tart minden illegális bevándorlót.

Megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi egyezményeket, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek az ukrajnai városokra mért hétfői orosz légicsapások, ha kiderül a szándékosság - jelezte az ENSZ. A nemzetközi szervezet emberi jogi főbiztosának szóvivője egyúttal felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon az erőszak fokozásától. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény. Az ENSZ-t aggasztja a tény, hogy egyes esetekben úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát.

Magyarország szeretne jó példával elöljárni a közbeszerzési eljárások tisztasága és a korrupció elleni harc területén, ezért is tett vállalásokat - mondta a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor az Európai Csalás Elleni Hivatal 2016-2021-es adatait bemutatva ismertette: az elmúlt 5 évben meredeken csökkent a hivatal által észrevételezett ügyek száma. Hozzátette: ezt az Európai Bizottság dokumentuma is alátámasztja, amely szerint Magyarországon van még mit javítani, de az ország nem tartozik azon tagállamok közé, ahol komoly, súlyos problémákat tapasztaltak a közbeszerzési eljárások területén.

Bár nemrég Orbán Viktor miniszterelnök javasolta, hogy a parlament vitassa meg a szélenergia hasznosításának kérdését, a gazdasági bizottság mégis leszavazta az LMP erről szóló előterjesztését - mondta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Keresztes László Lóránt nehezményezte, hogy a kormányoldal még mindig nem áll készen korrigálni energiapolitikáját, amely a politikus szerint kiszolgáltatott helyzetbe hozta az országot, és nem erősítette az önállóságunkat.

Csaknem 26 éves csúcsra ért a magyar infláció. Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal, ezen belül leginkább a kenyér 76,2 százalékkal, a sajt 68 százalékkal, a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 66,3 százalékkal drágult. A rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása következtében a háztartási energia 62,1 százalékkal drágult. A Magyar Nemzeti Bank az infláció 4,5 százalékpontos szeptemberi emelkedésének több mint felét az élelmiszerek, valamint a szabályozott árú termékek és szolgáltatások drágulásával magyarázta.

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben kedden este 6-kor, miután a jegyzés 430 forinton járt, a reggeli 426 forintos érték után. A forint új árfolyammélypontja a dollárral szemben 443 forintos jegyzésén alakult ki. A magyar deviza közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty 2 tized százalékkal gyengült az euróval szemben, míg a cseh korona stagnált.

Nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén az IMF. A Nemzetközi Valutaalap a júliusi prognózishoz hasonló idei növekedéssel számol, de a jövő évi várakozását enyhén visszafogta. Az elemzés szerint a globális gazdaság továbbra is komoly kihívásokkal néz szembe, amelyeket három elhúzódó erős hatás alakít: az orosz invázió Ukrajnában, a tartós és egyre szélesedő inflációs nyomás okozta megélhetési válság, valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása. Az IMF szerint 25 százalékos az esélye annak, hogy idén 2 százalék alá lassul a globális gazdaság növekedése. A jelentés szerint a legrosszabb még hátravan, és sokak számára 2023 a recessziót hozza el. Az IMF Magyarországgal foglalkozó becslésben 5,7 százalékos növekedési ütem szerepel. Az infláció a tavalyi 5,1 százalék után az idén 13,9, jövőre 13,3 százalék lesz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×