eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Facebook/Concerto Budapest

Új évadot hirdetett a Concerto Budapest – világsztárokból nem lesz hiány

A Hegedű Ünnepe, Concerto Mesteriskola, tematikus napok és koncertek – a szimfonikus zenekar 2024–2025-ös évadában számos újdonság mellett a hagyományos hangversenyeket, programokat is megrendezik. Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója az InfoRádióban elmondta: az összefogás és az együttműködés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet az új évadban.

Széles repertoárt felölelő, világsztárokban gazdag programmal várja a klasszikus zene kedvelőit a Concerto Budapest a 2024–2025-ös évadában. Az Évad Művésze Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész lesz, aki karmesteri szerepben is közreműködik Magyarország egyik vezető nagyzenekarának koncertjein a Zeneakadémián és a Müpában.

A Concerto Budapest főigazgatója az InfoRádióban elmondta: a zene összekapcsol, közösségeket tud összekovácsolni, és a szimfonikus zenekar következő évadában az összefogás, az együttműködés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Devich Gábor hozzátette: már évek óta közös koncerteket, hangversenyeket adnak a Filharmónia Magyarországgal, és ez az együttműködés folytatódik, mint ahogy a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal, valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal való közös munka is.

A 2024–2025-ös évadban a korábbi évekhez hasonlóan tematikus fesztiválokat is rendeznek, ilyen lesz például az őszi Magyar Kincsek Ünnepe, amelyen Eötvös Péter, Dubrovay László, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei is hallhatók lesznek.

A Hegedű Ünnepe 2025 januárjában három teljes napon át, két különböző helyszínen vonultatja majd fel a magyar hegedűművészek krémjét.

Műfaji találkozások, mesterek és tanítványok, világjáró sztárok sora jellemzi majd ezt a klasszikus zenei életet felpezsdítő páratlan fesztivált.

A Concerto Budapest 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak, így lesz ez 2025 márciusának első vasárnapján is. Több műfaj (kamaraművek, versenyművek, szimfóniák) képviselői reprezentálják majd az egymást követő koncerteken Mozart művészetét. „A Mozart-nap egy nagyon közkedvelt és bejáratott programunk már hosszú évek óta” – fogalmazott Devich Gábor.

Új bérlettípus is jön

A következő évadban egy új bérlettel kedveskedik a közönségnek a Concerto Budapest, amely a Névjegyek elnevezést kapta.

Azok, akik megvásárolják, öt teljes estén át élvezhetik Brahms, Dvorák, Bach, Sosztakovics, Schubert és Csajkovszkij művészetét.

A Géniuszok bérletsorozatban pedig olyan nemzetközi hírű zongoraművészekkel találkozhatnak a nézők, mint Jevgenyij Koroljov, Pierre-Laurent Aimard, Dina Ivanova, Balázs János és Ljupka Hadzi-Georgieva, továbbá hallhatják Gidon Kremer és Baráti Kristóf páratlan hegedűjátékát, a kamarazenei színt pedig a Keller Quartet adja a hangversenypalettához.

Nyári vendégszereplések

A nyár sem telik eseménytelenül a Concerto Budapestnél, ugyanis a szimfonikus zenekar részt vesz a júliusi Ljubljana Fesztiválon, melynek keretében két koncerten Szergej Rachmaninov összes zongoraversenyét előadja majd Mihail Pletnyovval közösen. A Concerto Budapest augusztus végén pedig a háromnapos Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon koncertezik, ahol idén ismét Keller András, a Concerto Budapest főzeneigazgatója lesz a művészeti vezető.

A Concerto Budapest 2024–2025-ös évadában olyan jeles vendégművészek szerepelnek majd többek között, mint

  • Fenyő László csellóművész
  • Szűcs Máté brácsaművész
  • Bogányi Gergely zongorista
  • Kelemen Barnabás hegedűművész
  • Gidon Kremer karmester, hegedűművész
  • Anthony Marwood hegedűművész
  • Perényi Miklós gordonkaművész
  • Takács-Nagy Gábor karmester, hegedűművész
  • Szergej Nakarjakov trombitaművész
  • Szergej Krilov hegedűművész

Devich Gábor elmondta: új kezdeményezésük a Concerto Mesteriskola, amelyet Keller András sokéves zenekari és oktatói tapasztalata alapján álmodott meg. A programsorozat idén tavasszal indult, célja az egyetemi oktatás gyakorlati kiegészítése leendő és gyakorló muzsikusok számára.

A Concerto Mesteriskola a nagy sikerre való tekintettel a következő évadban is folytatódik, ugyanis a vendégművészek ingyenes és nyilvános mesterkurzusaira folyamatosan növekszik a jelentkezők száma. Ezt jól bizonyítja, hogy az elmúlt évad utolsó alkalmát, Augustin Hadelich német-amerikai hegedűművész kurzusát csaknem százan kísérték figyelemmel, és a megjelentek több mint fele egyetemi hallgató volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×