eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Nyitókép: Pixabay.com

Erdő Péter: virágvasárnap drámája, hogy a közhangulat utána megváltozik

Virágvasárnap jön, a keresztények ezen a napon Jézus Jeruzsálembe vonulását ünneplik. Ez nap kezdi a húsvét előtti nagyhetet - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt a részletekről az InfoRádióban.

Virágvasárnap Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Azért virágvasárnap, mert az Újszövetség elbeszélése szerint a Jeruzsálemhez közeledő Jézus elé pálmaágakat terített a nép, így ünnepelték őt messiásnak, azt kiáltották, ő Dávid fia - mondta az InfoRádióban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

"Ráadásul

szamárháton vonult be a városba, aminek - szintén a prófétai jövendölésekben - volt egy külön felhangja; nevezetesen, hogy a messiás szelíden, szamárháton érkezik meg, nem pedig véres kezű uralkodóként,

aki harci lovakkal közeledne. Tehát Jézusban a közeledő messiást ünnepli a jeruzsálemi nép, szenvedése előtt néhány nappal. Ennek a drámája éppen az, hogy a közhangulat utána hamar megváltozik" - fogalmazott a Magyar Katolikus Egyház feje.

A virágvasárnapi szertartás különlegességeiről szólva elmondta: mindenekelőtt van barkaszentelés, mediterrán országokban pálmaágakkal végzik ugyanezt, azokkal vonulnak föl egészen az oltárig, nálunk szentelt barkával.

"Közben énekel a kórus, általában a bevonulással kapcsolatos énekek hangoznak el. Ezt a barkaszentelési és körmenettel összekötött bevonulást aztán, mindjárt az evangéliumban a szenvedéstörténet követ templomainkban. Elővételezzünk a szent három nap drámáját ilyenkor. Ebben az évben a Lukács passiót éneklik a legtöbb helyen, több szereplőre felosztva" - részletezte Erdő Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×