eur:
393.08
usd:
363.28
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Ezért sikerdarab 30 éve A padlás

A héten volt "A padlás" 900. előadása a Vígszínházban. A dalszövegeket jegyző Sztevanovity Dusán az InfoRádiónak azt mondta: eredetileg nem is gyerekeknek szánta a darabot, noha valóban van benne némi meseszerű. A szerző ritkán nézi meg újra az előadást, mert mindig tudna mit javítani a szövegen.

Hétfőn este 900. alkalommal játszották A padlást a Vígszínházban. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter zenés darabját Marton László rendezésében az elmúlt mintegy

29 év alatt több mint 900 ezer néző látta.

Sztevanovity Dusán az InfoRádiónak kiemelte: „természetesen sokat változott a világ, nemcsak itt, hanem a határainkon túl is. De a figurák és az alaphelyzetek ugyanazok. Kapzsik, szűklátókörűek, ostobák mindig lesznek, miként már voltak a régi meséktől kezdve a fantasztikus regényekig mindenütt.”

A dalszövegíró ritkán nézi meg az előadást, a premiert sem ülte végig. Mint mondja, a szerző mindig szeretne valami jobbat alkotni, ám egyszer be kell fejezni az írást, és a végeredmény olyan lesz, ahol éppen abbahagyta a munkát. „Nincs olyan mű, amelyen ne lehetne javítani” – tette hozzá.

„Van, akit ez nem zavar, engem mindig is zavart. A 900. előadás után ez talán álszerénységnek tűnik, de mindig mindent lehetne jobban. Az persze nagyon jó érzés, hogy a közönség ennyire hálás, ez feledteti az aggodalmakat.”

Arra a kérdésre, hogy változott-e a nézők reagálása, Sztevanovity Dusán hangsúlyozta: lényegében nem, ahogy az előadás szellemisége is harminc éve változatlan.

„Az ötvenedik előadás környékén már éreztem, hogy ezzel valamibe beletaláltunk. A premieren még bizonytalan voltam. De a darab már harminc éve műsoron van, Magyarországon alig akad színház, ahol ne játszották volna.”

Az előadás születéséről az alkotóművész elmondta: olyan darabot akart írni, ami egyetlen helyszínen játszódik, és a játékidő a valós történés ideje. Így akár egy gimnáziumi színitankörben is be tudják mutatni.

„Annak idején mindenféle maradékokból készült a díszlet, nagyon kevés pénzünk volt rá. Kardoskodtam, hogy a Pesti Színházban legyen a bemutató, mert az kicsi és intimebb tér, de Marton László ragaszkodott a Víghez. Féltem, hogy el fog veszni ebben a nagy térben, ahol ezer ember ül, de nem volt igazam, hála istennek.”

Sztevanovity Dusán megjegyezte:

nem kimondottan gyerekeknek készült a darab,

nem is határozták el pontosan, hogy kiknek szól majd. Valójában a dalok sem gyerekdalok – hangsúlyozta. „Kicsit megtévesztő, mert a főhősei mesefigurák, akikkel a gyerekek együtt tudnak menni, de – és ezt nem én mondom, hanem azok, akik rendezték, dolgoztak vele - több rétege van a darabnak.”

Például a menni vagy maradni kérdés – ami a darabban Rádiós egyik alapvető problémája – egyáltalán nem gyerektéma. El kell-e menni ebből a világból, vagy sem – ez a felvetés ma is sokakat foglalkoztat – tette hozzá. A darab egy része tehát a gyerekeknek szól, más felvetései viszont a felnőtteknek - ez egy fura keverék. „Nem direkt, így alakult.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×