eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz
Füst száll a magasba egy izraeli légicsapást követően a dél-libanoni Markabában egy meg nem nevezett határmenti helyszínről nézve 2024. október 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Több mint 400 ezer gyerek kényszerült lakóhelye elhagyására Libanonban

Az utóbbi három hétben több mint száz gyerek vesztette életét, és több mint nyolcszázan megsebesültek.

Libanonban az elmúlt három hétben több mint 400 ezer gyerek kényszerült lakóhelye elhagyására - közölte hétfőn az ENSZ gyermekjogi szervezetének egyik vezető tisztségviselője.

Az Izrael és a Hezbollah síita milícia közötti háború kiszélesedése miatt Libanonban 1,2 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából az elmúlt hetekben. Többségük az ország középső és északi részében, főleg Bejrútban keresett menedéket.

Ted Chaiban, az UNICEF ügyvezetőigazgató-helyettese, aki több menedékszállást meglátogatott Bejrútban, elmondta: megdöbbentette, milyen nagy számban érintette a gyerekeket a három hete tartó háborús állapot.

Hangsúlyozta, hogy mintegy 1,2 millió gyerek nem részesül oktatásban, mert nem tud eljutni az iskolába, vagy iskolája épülete megrongálódott, esetleg menedékhellyé alakították át.

"Az utolsó dolog, amire ennek az országnak szüksége van - mindazok mellett, amin már korábban keresztülment -, hogy elveszítsen egy újabb egy generációt" - fogalmazott Chaiban.

Néhány libanoni magániskola még működik, de az állami iskolákat nagyon megviselte a háború.

"Leginkább azért aggódom, mert veszélybe került több százezer gyerek - libanoniak, szíriaiak és palesztinok - iskoláztatása" - mondta az UNICEF tisztségviselője.

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az országban több mint 2300 ember halt meg az izraeli támadásokban vagy azok következtében, és csaknem 75 százalékuk az utóbbi egy hónapban. Az utóbbi három hétben több mint száz gyerek vesztette életét, és több mint nyolcszázan megsebesültek.

Chaiban tapasztalatairól beszámolva elmondta, hogy a gyerekek zsúfolt menedékhelyeken élnek, egyebek mellett iskolaépületekben, ahol egy-egy osztálytermen 3-4 családnak kell osztoznia, és ezer főre mindössze 12 WC jut, ha egyáltalán működnek. De sok menekült család sátorban él az utak mellett vagy a tengerparton.

A háborús állapotok miatt az egészségügyi ellátási rendszerrel is gondok vannak, 12 kórház már nem vagy csak részben működik.

Emellett a vízszolgáltatás is súlyos károkat szenvedett: az elmúlt három hétben csaknem 350 ezer ember vízellátása került veszélybe - fűzte hozzá Chaiban, megjegyezve, hogy az UNICEF a helyi hatóságokkal együttműködve dolgozik az infrastruktúra helyreállításán.

Chaiban hangsúlyozta, hogy a polgári infrastruktúra megkímélése érdekében tűzszünetre van szükség Libanonban és a Gázai övezetben is. Mint mondta: politikai akaratra és annak felismerésére van szükség, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel.

Chaiban arra is felhívta a figyelmet, hogy a Libanonban kialakult helyzet javításához szükséges mintegy 108 millió dollár értékű segélynek eddig mindössze a 8 százaléka gyűlt össze.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×