eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz
Karl Nehammer osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó második napi ülése előtt Brüsszelben 2022. május 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló osztrák kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

A parlamenti választásokat nagy fölénnyel az ellenzéki radikális jobboldali FPÖ nyerte, míg a 2017 óta kormányzó, 2019 decembere óta Karl Nehammer kancellár vezette ÖVP a második lett.

Noha a parlamenti szokásjog szerint Alexander Van der Bellennek a győztes párt vezetőjét kellett volna megbíznia kormányalakítással, az elnök erre nem vállalkozott.

Szerinte patthelyzet alakult ki, mivel a Szabadságpárttal, illetve annak elnökével, Herbert Kickllel egyik parlamenti párt sem kíván koalícióra lépni .

Ezért arra szólította fel a parlamenti pártok vezetőit, hogy egymás közötti konzultációkon keressék a megoldást.

Van der Bellen azt kérte, péntekig tájékoztassák őt arról, hogy mire jutottak.

Hétfőn ugyanakkor - még a konzultációk kezdete előtt - az FPÖ elnöke rendkívüli nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy győztes párt vezetőjeként nem hajlandó "megalkudni".

Herbert Kickl szerint az osztrák választók egyértelműen pártjára szavaztak, ezért Ausztria új kormányát neki kell vezetnie.

Az FPÖ vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyetlen koalíciós partnerként csak választásokon második helyen végzett Néppártot hajlandó elfogadni.

Ezért arra szólította fel a kancellárt, hogy változtassa meg eddigi elutasító álláspontját, és vállalja a partneri szerepet az általa vezetett koalícióban.

Nehammerrel az élen az ÖVP - csakúgy, mint a többi parlamenti párt - elutasítja az általuk egyhangúan szélsőjobboldalinak bélyegzett Szabadságpárttal való szövetséget.

Maga a kancellár még a választások előtt azt hangoztatta, hogy esetleges koalíciót

csakis egy HerbertKickl nélküli FPÖ-vel

tudna elfogadni.

Karl Nehammer mindezt kedden rendkívüli sajtóértekezleten erősítette meg.

Erre közvetlenül azt követően került sor, hogy az államfő felhívásának eleget téve Herbert Kickllel tárgyalásokat folytatott.

A délutáni sajtóértekezleten az ÖVP elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Herbert Kickl személyével kapcsolatos elutasító magatartása semmit nem változott.

"Kancellárként és az ÖVP elnökeként nem kívánok Herbert Kickl számára egyfajta kengyeltartói szerepet vállani " - idézte az ORF közszolgálati médium Nehammert.

Karl Nehammer 2019 decembere óta Ausztria kancellárja, a mostani választások után az államfőtől az új kormány megalakulásáig ideiglenes megbízást kapott.

A sajtóértekezleten pártelnök-kancellár leszögezte, hogy Kickl személyt illetően nem egyfajta "szimpátiakérdésről" van szó, hanem - mint fogalmazott - "politikai felelősségvállalásról".

Szerinte az FPÖ elnöke nem hajlandó erre, amit egykori belügyminiszterként korábbi magatartása is bizonyított.

A kancellár nyomatékosan hangsúlyozta, hogy nem osztja Herbert Kicklnek a demokráciáról vallott felfogását sem.

Bírálta a Szabadságpárt elnökének a hagyományos osztrák semlegességgel kapcsolatos álláspontját, valamint az "összeesküvés-elméletek iránti hajlamát" is.

Külön hangsúlyozta hogy komolyan veszi a z FPÖ szavazóit és aggodalmaikat, a párt elnökére utalva ugyanakkor azt hangoztatta, hogy "az eszköz nem lehet a félelemkeltés és a megosztás".

Kérdésre válaszolva megerősítette hogy különbséget tesz Kickl és pártja között.

Az általa hangsúlyozott "nem" csak az FPÖ elnökére vonatkozik

- tette hozzá.

Nehammer elmondta, hogy szerdán a választások harmadik helyén végzett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökével, Andreas Bablerrel találkozik.

Elemzők szerint a pártvezetők konzultációi nyomán a legnagyobb esélye annak van, hogy Ausztriában a Néppárt és a szociáldemokrata SPÖ alakíthat kormányt, kiegészítve a két kisebb parlamenti párt, az Új Auszria és Liberális Fórum (NEOS), illetve a Zöld párt egyikével.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×