eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz
Bécs, 2018. március 13.Herbert Kickl osztrák belügyminiszter bécsi sajtóértekezlete 2018. március 13-án. Kickl bejelentette, hogy felfüggesztette hivatalából Peter Gridlinget, az állambiztonsági és terrorelhárítási hivatal igazgatóját, akivel szemben vizsgálatot folytat az államügyészség gazdasági és korrupcióellenes részlege. (MTI/EPA/Alex Halada)
Nyitókép: ALEX HALADA

Herbert Kickl egyértelmű üzenete: szó sem lehet a vesztesek koalíciójáról

Vorarlbergben az Osztrák Néppárt nyerte a tartományi választást, de folytatódott az Osztrák Szabadságpárt előretörése, és az újabb eredmény még jobban összekuszálta a kormányalakítási tárgyalásokat.

Két héttel a szövetségi parlamenti után helyi törvényhozási választásokat tartottak Ausztria legnyugatibb tartományában, Voralbergben. A Bécs után második legkisebb tartományban győzött ugyan a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), de korábbi szavazatainak számát jelentősen növelve a tényleges győztes – akárcsak szeptember végén országosan – a szélsőjobboldalinak tartott Szabadságpárt (FPÖ) lett. Az eredmény az osztrák kormányalakítási válság megoldását elemzők szerint tapodtat sem hozta közelebb, sőt tovább nehezítette.

Emlékezetes, hogy a parlamenti választásokat nagy fölénnyel az ellenzéki radikális jobboldali FPÖ nyerte, míg a 2017 óta kormányzó, 2019 decembere óta Karl Nehammer kancellár vezette ÖVP a második lett. Noha a parlamenti szokásjog szerint Alexander Van der Bellennek a győztes párt vezetőjét kellett volna megbíznia kormányalakítással, de az elnök erre nem vállalkozott. Szerinte patthelyzet alakult, mivel a Szabadságpárttal, illetve annak elnökével, Herbert Kickllel egy parlamenti párt sem kíván koalícióra lépni. Az államfő ezért arra szólította fel a legerősebb három párt, az FPÖ, az ÖVP és a szociáldemokrata SPÖ vezetőit, hogy tárgyalóasztal mellett egymás között keressék a megoldást, és arról legkésőbb péntekig tájékoztassák őt.

Elemzők a voralbergi néppárti győzelem után még úgy vélekedtek, hogy Nehammer és pártja "fellélegezhet", ennek azonban jelek szerint az ellenkezője következett be. A hármas konzultációkról egyelőre semmi hír, megszólalt azonban a többiek által "kiközösített" Herbert Kickl. A pártelnök az ORF közszolgálati médium által ismertetett hétfői nyilatkozatában ismételten azt hangsúlyozta, hogy

ragaszkodik a kormányalakítási megbízáshoz.

A rendkívüli nyilatkozatban Herbert Kickl hangsúlyozta, hogy az országos választás egyértelmű szavazói akaratot tükrözött, az pedig egy, az FPÖ-ből és az ÖVP-ből álló jobbközép koalíció létrejötte. A szabadságpárti elnök felszólította Karl Nehammer hivatalban lévő kancellárt, a Néppárt elnökét, hogy álljon el a Szabadságpárt elleni blokádtól. "Nehammernek döntenie kell" – hangsúlyozta állásfoglalásában Herbert Kickl

Nyilatkozatában a pártelnök bírálta az államfőt is, Kickl szerint Van der Bellennek feladata lett volna az "egyértelműség" megerősítése, de nem vállalta ennek felelősségét. "Úgy tűnik, a kormányalakítási tárgyalásokra történt felhívás valójában egyfajta cselszövés volt" – fogalmazott a pártelnök.

A vesztesek koalíciójáról, azaz az FPÖ nélküli koalícióról nem lehet szó"

– hangoztatta Kickl. Nehammernek el kell döntenie, hogy vállalja-e politikai felelősségét, és hajlandó-e feladni a Szabadságpárt elleni blokádot – tette hozzá.

Biztosítani kell az utat a két párt között tárgyalások előtt – jelentette ki.. Egyben reményét fejezte ki, hogy a Néppártban érvényesülnek az "értelmes erők", ami lehetővé tenné a Szabadságpárttal való egyenrangú tárgyalásokat. Szerinte az elkövetkező napokban Nehammernek és az ÖVP-nek arra a központi kérdésre kell válaszolnia, hogy a hatalom megőrzése vagy Ausztria jövője fontosabb számára.

Kickl nyilatkozatára egyelőre sem Alexander Van der Bellen államfő, sem Karl Nehammer kancellár nem reagált.

Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×