eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Alexander Van der Bellen osztrák elnök beszél a regionális vezetőket tömörítő környezetvédő szervezet, az R20 Osztrák Világcsúcs konferenciájának megnyitóján a bécsi államfői rezidencián, a Hofburg-palotában 2024. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Osztrák kormányalakítás: szerdán fontos bejelentést tehet az államfő

Szuper! – ezzel az egy szóval fejezte ki elégedettségét a parlamenti pártok vezetőivel eddig folytatott kormányalakítási konzultációk menetével Alexander Van der Bellen.

Ausztriában szeptember utolsó vasárnapján tartották az általános választásokat, amelyeket nem várt, jelentős fölénnyel az ellenzéki radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyert meg. A Herbert Kickl vezette párt győztesként magának követeli a kormányalakítás jogát, esetleges koalíciós partner azonban egyelőre nincs a "politikai láthatáron".

Ilyen körülmények között a lehetséges megoldás kulcsa az elnök, Alexander Van der Bellen kezében van. Az államfőnek kell döntenie arról, hogy melyik párt vezetőjének ad kormányalakítási megbízást. A parlamenti szokásjognak megfelelően az elnöki megbízás a választásokon győztes párt vezetőjét illeti, ez alkalommal azonban a tényleges államfői döntés a korábbiaknál nehezebbnek ígérkezik. Alexander Van der Bellennek ugyanis számításba kell vennie, hogy a többi pártvezető által szélsőjobboldalinak tartott Herbert Kickllel egyikük sem hajlandó koalícióra lépni.

Ennek ellenére az elnök már múlt pénteken a Szabadságpárt vezetőjével kezdte a "menetet". A találkozóról ő maga nem nyilatkozott, másnap viszont Herbert Kickl röviden tájékoztatta az újságírókat. Mint fogalmazott, megerősítette Van der Bellen előtt azt a követelését, hogy a jelenleg még ideiglenesen hivatalban lévő, a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és az Osztrák Zöld Pártból álló koalíciót a Szabadságpárt vezetésével alakított kormánynak kell felváltania. Kickl a Der Standard című lap beszámolója szerint magától értetődőnek nevezte, hogy

Ausztriának – az FPÖ-vel az élen – stabil kormányra van szüksége.

Egy jövőbeni koalíció csakis akkor lehet stabil, ha két párt jelentős mandátumtöbbséggel kormányoz, és közöttük "a lehető legteljesebb" az egyetértés – idézte az újság a Szabadságpárt vezetőjét. Kickl azt is hozzátette, hogy ilyen koalíció csakis az FPÖ és az ÖVP összefogásával lehetséges. "A vesztesek koalíciója a választók arculcsapása lenne" – fogalmazott, közvetve arra utalva, hogy a többi párt a Szabadságpárt nélküli koalíciót tervez.

Az államfő még a választások előtt kizárta, hogy győzelme esetén a "szélsőjobboldali" Kicklt bízná meg kormányalakítással, a választások után ezt nem ismételte meg, de hangsúlyozta a liberális demokrácia, a jogállam alapelvei tiszteletben tartásának szükségességét.

Az államfő hétfőn a hivatalban lévő kancellárral, Karl Nehammerrel, az ŐVP elnökével és a választásokon harmadik helyen végző ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökével, Andreas Bablerrel találkozott. A tárgyalásokról a párt vezetői nem nyilatkoztak, az államfő ugyanakkor részletek említése nélkül az eddigi konzultációkat "szupernek" minősítette.

Az elnök kedden még a két kisebb parlamenti párt, az Új Ausztria és Baloldal Pártja (NEOS), valamint a Zöld Párt vezetőjével folytat konzultációt, és remény szerint ezt követően, legkésőbb szerdán tájékoztatja az újságírókat a folytatásról.

Egyelőre tartják magukat azok a korábbi találgatások, amelyek szerint két opció áll fenn. Az egyik, hogy ténylegesen Herbert Kickl kapna kormányalakítási megbízást, de lehetséges partner nélkül kénytelen lenne visszaadni azt. A másik pedig, hogy az államfő ismét az ÖVP elnökét, Karl Nehammert bízná meg a feladattal, aki a szociáldemokrata SPÖ-vel és az egyik kis parlamenti párttal alakíthatna "stabil" kormányt.

A Néppártból és az SPÖ-ből álló "nagykoalíció" a mandátumok száma miatt a Nemzeti Tanácsban csak rendkívül csekély többséggel rendelkezne. Egybehangzó értesülések szerint mind a NEOS, mind a Zöld Párt jelezte, hogy "örömmel" társulna, ami azt jelentené, hogy

Ausztriában először alakulhatna hárompárti kormány.

Egyelőre azonban rendkívül erősek a kérdőjelek. Elemzők szerint Alexander Van der Bellen elnök "derűlátása" ellenére elhúzódó kormányalakitással kell számolni.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×