eur:
393.22
usd:
355.8
bux:
72440.62
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Szavazólapok az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a főváros a VII. kerületi Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Választási csalásokat vizsgálnak a németek

Mintegy 100 olyan szavazólapot találtak a németországi tartományi választásokat követően, amelyeken leragasztották az eredeti szavazatokat, majd a neonáci Szabad Szászok képviselőjére ruházták át a voksokat.

A vasárnapi szászországi tartományi választáson két drezdai szavazókörzetben mintegy 100 hamis levélszavazatot találtak, melyeket a Szabad Szászok nevű neonáci párt javára hamisítottak, azonban a Bild információi szerint a csalás sokkal nagyobb lehet, mint azt kezdetben feltételezték, és az ügyben az állambiztonsági szolgálat és az állami választási hivatal is vizsgálódik már - írja az Index.

Hétfőn vált ismertté, hogy a város északi részén lévő két drezdai választókerületben 100 szavazólapon leragasztották az eredeti szavazatokat, majd a Szabad Szászok képviselőjére ruházták át a voksokat.

Drezda városa büntetőfeljelentést tett ismeretlen személyek ellen választási csalás miatt. A Bild úgy tudja, hogy Langebrück körzetben a szavazatokat – főként Christian Hartmann CDU-s politikus kárára – „annyira vékonyan és annyira szakszerűen ragasztották le, hogy alig lehetett észrevenni”.

A csalás haszonélvezője a Szabad Szászok jelöltje, Dietmar Grahl, aki egykor egy másik neonáci párt, a Németország Nemzetidemokrata Pártjának drezdai kerületi vezetője volt. Mivel a lap információi szerint az elcsalt szavazatok mindegyike levélszavazat volt, a nyomozók most azokra az emberekre koncentrálnak, akik a szavazat leadása után kapcsolatba kerültek a levelekkel. Ezek lehetnek postások, futárok vagy a postai elosztóközpontok alkalmazottjai is.

A Bild szerint azonban az ügy tovább terjedhet, mivel most minden olyan választókerületet megvizsgálnak, ahol a Szabad Szászok jelöltje aránytalanul sok szavazatot kapott. Úgy tudják, már találtak olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy más szászországi választókerületekben is történtek csalások.

Amennyiben más választókerületekben is ilyen csalásra derül fény, annak drámai következményei lehetnek a Német Szabaddemokrata Pártra nézve, mivel a liberálisoknak csak néhány tucat szavazat hiányzik az 1 százalékos határhoz, ami fontos a választási kampányköltségek megtérítése szempontjából.

Közben a hatóságok bejelentették, hogy további manipulációkat fedeztek fel. A drezdai rendőrségnek 14 olyan szavazólapja van Radeberg körzet két választókerületéből, amelyeken ismeretlenek ugyancsak leragasztották az eredeti szavazatokat a Szabad Szászok javára. A Szabad Szászok névre hallgató párt a szászországi tartományi választáson 2,2 százalékot, Drezdában pedig 0,8 százalékot ért el. Miután jelenleg is zajlik Szászországban a szavazókörzetek átvizsgálása, ezért a végeredmény nem tekinthető hivatalosnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 4. 12:02
×
×
×
×