eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
flags of Philippines and China painted on cracked wall
Nyitókép: Racide

Komoly légiincidens Kína és a Fülöp-szigetek között

Orvhalászokra vadászó Cessnára lőttek ki jelzőrakétákat a kínaiak. Szerintük viszont két jatonai gép volt, ami behatolt kínai felségterületre.

A dél-kínai-tengeri Spratly-szigetcsoport fölött járőröző Fülöp-szigeteki repülőgépre jelzőrakétákat lőttek a kínai hadsereg által megszállt egyik szigetről. Az eset még csütörtökön történ, amiről szombaton számoltak be Fülöp-szigeteki kormányzati illetékesek.

Elmondásuk szerint a halászati hivatal Cessna repülőgépe csütörtökön a Subi-zátony közelében repült, amikor jelzőrakétákkal kezdték lőni a kínai hadsereg által megszállt egyik katonai bázissá átalakított szigetről.

Az illetékesek arra nem tértek ki, hogy mennyire közelítették meg a jelzőrakéták a repülőgépet, vagy hogy a repülőgép folytatta-e az útját, hogy megfigyelje az orvvadászokat a Fülöp-szigetek nemzetközileg elismert kizárólagos gazdasági övezetében.

A kínai külügyminisztérium közleményében azt hangsúlyozta, hogy augusztus 22-én "két Fülöp-szigeteki katonai repülőgéppel szembeni ellenintézkedésre került sor, miután azok kínai légtérbe hatoltak."

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek - akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei - is igényt tart bizonyos területekre.

Kína figyelmen kívül hagyja a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek

Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek

A vagyon koncentrációja a dollármilliárdosoknál egyre nagyobb aggodalmat okozott az elmúlt években, mivel egyre nagyobbak a társadalmi egyenlőtlenségek. A progresszív adóztatás sem kezeli ezt a problémát, mert az ultragazdagok a jövedelmükhöz képest kevesebb adót fizetnek, mint más társadalmi csoportok – állítja Gabriel Zucman, a Paris School of Economics professzorra, aki egy összehangolt minimumszabvánnyal orvosolná a problémát. A G20-aknak bemutatott előterjesztésében a dollármilliárdosok vagyonának legalább 2%-át adóztatná meg minden évben, így több száz milliárd dollárral növelve évente a költségvetések bevételeit. Bár kimondva egyszerűnek hangzik a terv, hogy az ultramilliárdosokat megsarcolják, valójában számos kihívással járna a lépés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 24. 13:17
×
×
×
×