eur:
394.41
usd:
357.77
bux:
71447.26
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) beszédet mond az Admiral Golovko fregatt avatási ünnepségén, amellyel a hadihajó csatlakozik az orosz Északi Flottához a szentpétervári Szevernaja Verf hajógyárban 2023. december 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin

Kiszivároghatott Putyinék Nyugat elleni támadási terve

Oroszország már régóta készülhet a NATO-val való esetleges konfliktusra.

A dokumentumok szerint Moszkva arra képezte ki haditengerészetét, hogy a NATO-val való esetleges konfliktus esetén taktikai nukreális fegyvereket irányítson Európa belsejében lévő, elsősorban katinai létesítményekre. A tervek még az ukrajnai háborút megelőzően, 2008–2014-ben készülhettek – állítja a Financial Times.

A brit napilap szerint a dokumentumok térképeket tartalmaznak a lehetséges célpontokról, köztük Franciaország nyugati partjáról, Norvégia, Németország, Észtország katonai létesítményeiről vagy például a brit Barrow-in-Furnessről, amely elsősorban a nukleáris tengeralattjárók gyártásáról ismert. (Ezt a térképet cikkükben ábrázolták is.)

A térképek – amelyek inkább bemutató céllal készültek, mint operatív felhasználásra – 32 európai NATO-célpontot szemléltetnek az orosz haditengerészeti flották számára – olvasható. William Alberque, egy volt NATO-tisztviselő szerint a 32 célpont csak egy kis szelete a teljes képnek, Európa-szerte több száz, ha nem több ezer célpont lehet. Beleértve katonai és infrastrukturális célpontokat is.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy Oroszország továbbra is képes nukleáris fegyvereket szállítani felszíni hajókon, ami szakértők szerint jelentős eszkalációs vagy baleseti kockázatot hordoz magában – világított rá az FT-cikket szemléző economx.hu.

„Úgy tekintenek ezekre (a taktikai nukleáris robbanófejekre), mint potenciális háborús győztes fegyverekre. Használni akarják majd, méghozzá elég gyorsan” – véli Jeffrey Lewis, a monterey-i Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének professzora és fegyverzet-ellenőrzési szakértő.

Az FT kitért arra, hogy a taktikai nukleáris fegyverek, amelyeket szárazföldről, tengerről vagy repülőgépről indított rakétákkal juttatnak célba, rövidebb hatótávolságúak és kevésbé pusztító erejűek, mint az Egyesült Államok esetleges megtámadására tervezett nagyobb stratégiai fegyverek. Azonban még így is lényegesen több energiát képesek felszabadítani, mint az 1945-ben Nagaszakira és Hirosimára ledobott bombák.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Nyomozók lepték el az óbudai önkormányzatot, őrizetben a polgármester

Nyomozók lepték el az óbudai önkormányzatot, őrizetben a polgármester

Szerda reggel őrizetbe vették Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét abban az összehangolt akcióban, amelyben csaknem 50 nyomozó vesz rész. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények ügyében nyomoz, több helyszínen, köztük az óbudai önkormányzat épületében és a polgármester otthonában is házkutatást tartanak. Az óbudai önkormányzat együttműködik a hatóságokkal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Amerikai elnökválasztás 2024: hevesen bírálta Donald Trump kampányát a rivális párttársa

Amerikai elnökválasztás 2024: hevesen bírálta Donald Trump kampányát a rivális párttársa

Az idei republikánus előválasztás során Donald Trumppal szemben utoljára talpon maradó elnökjelölt-aspiráns, Nikki Haley interjút adott a Fox News adásában, ahol kijelentette: fordulatra van szükség a párt kommunikációjában. Elmondása szerint ő kezdettől fogva Kamala Harrisszal szemben indult, mert úgy vélte, ő lesz a demokraták végső jelöltje - írja a Hill. Haley korábban úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok következő elnöke nő lesz, méghozzá vagy ő, vagy Kamala Harris; ha pedig Trumpot indítja a pártja, és nem őt, Harris lesz a nyertes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×