eur:
397.65
usd:
364.07
bux:
72504.23
2024. augusztus 2. péntek Lehel
A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők gépfegyvereiket a magasba tartva Izrael és az Egyesült Államok ellen tüntetnek Szanaában 2024. július 5-én. A húszik a Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő kereskedelmi hajók, valamint brit és amerikai hadihajók ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Tárik Meszár: forrong a Közel-Kelet, elkerülhetetlen az iráni válaszcsapás

Feltehetően Izrael áll a Hamász politikai vezetőjének teheráni meggyilkolása mögött. A merénylet lehetséges következményeiről Tárik Meszárt, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatóját kérdeztük.

Mint az ismeretes, Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét Teheránban ölték meg szerdán, miután részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász közleménye szerint Hanijével egy izraeli támadás végzett.

Az InfoRádióban nyilatkozó szakértő szerint a Hanije elleni merényletre azért Iránban került sor, mert ott nyílt rá lehetőség. „Az elmúlt hónapokban nem volt egyszerű lekövetni; nem azt mondom, hogy bujkált, de mindenképp úgy élte az életét, hogy az izraeliek ne tudják, hogy éppen merre jár” – fogalmazott Tárik Meszár, megjegyezve: teheráni tartózkodása ismert lehetett, mert állítólag két hónapja helyezték el a merénylethez használt pokolgépet Teheránban. Sokan úgy vélik amúgy, hogy a merényletet az izraeli titkosszolgálat, a Moszad készítette elő, hiszen az ügynökei számos közel-keleti, köztük arab államban is jelen vannak beépülve.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen bosszútól tarthat most Izrael, a vezető kutató emlékeztetett, hogy a teheráni vezetés figyelmeztetett, mindenképp megtorlásra készülnek, így aztán az izraeli védelmi erők magas készültségi fokozatban vannak. Közben az Egyesül Államok csütörtök este jelezte, kiáll Izrael mellett ebben a konfliktusban, és részt fog vállalni bármilyen támadás elhárításában. Mindezek ellenére Tárik Meszár arra számít, hogy Irán a közeljövőben valamilyen úton-módon csapást fog mérni a zsidó államra. Mivel az iráni vezetés találkozóra hívta az általa fenntartott míliciahálózat vezetői,

várhatóan a Hezbollah, az iraki milíciák, esetleg a jemeni húszik fognak valamilyen támadást elkövetni

– tette hozzá.

Iszmail Hanijét fogadott hazájában, Katarban helyezik örök nyugalomra. Az arab emírséget sok vád éri, hogy menedéket nyújt a terrorista milíciák, köztük a Hamász magasabb rangú vezetőinek, akik értelemszerűen nem a frontvonalban tevékenykednek. De ugyanez igaz Törökországra is, ahol szintén élnek szélsőséges palesztin szervezeteknek a parancsnokai – mondta a szakértő.

Tárik Meszár úgy véli, a merénylet után egyértelműen eszkalálódni látszik a közel-keleti konfliktus; a libanoni Hezbollah csütörtökön izraeli célpontokat lőtt, főképp az ország északi részén, de a zsidó állam is támadta rakétákkal Libanon egyes részeit az elmúlt napokban. Plusz még az Egyesült Államok is komoly támadásokat intézett az elmúlt egy-két napban iraki milíciák ellen.

„Az adok-kapok folyamatosan megy, és egyre súlyosabbnak tűnik, megvan az esélye annak, hogy a konfliktus kiszélesedik, szinte a fél Közel-Kelet forrong most”

– emelte ki az Eurázsia Központ munkatársa.

Tarik Meszár arra is felhívta a figyelmet, hogy Recep Tayyip Erdogan nemrég heves nyilatkozatot tett, amelyben azt vizionálta, hogy Törökország is bekapcsolódhat a háborúba, ami egy meglehetősen „súlyos” kijelentés, de a Migrációkutató Intézet vezető kutatója nem lát reális esélyt arra, hogy a törökök belépjenek a konfliktusba, viszont mindenképp egy „intő jel” arra, hogy Izrael-ellenes attitűd alakult ki, és nemcsak az arab államokban, hanem például Iránban és Törökországban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Falus András génkutató: Imane Helif állapota egyenértékű a biológiai doppinggal

A nők között bokszoló Imane Helif algériai olimpikon egy olyan genetikai eltéréssel született nő, akit a magas tesztoszteronszintje a férfiakéhoz mérhető fizikai adottságokkal ruházott fel. Az ügyben az InfoRádió Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, génkutatót kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Lukoil-ügy: az Európai Bizottság újra tárgyalt a magyar kormánnyal

Lukoil-ügy: az Európai Bizottság újra tárgyalt a magyar kormánnyal

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ismét megbeszélést folytatott a magyar energiaellátásról, különös tekintettel az orosz Lukoilra vonatkozó ukrajnai szankciókra és azok nyersolajszállításokra gyakorolt hatásaira. Dombrovskis biztosította Szijjártót, hogy az Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába irányuló olajtranzitokat nem érintik a szankciók, amennyiben a Lukoil nem a tulajdonosa az olajnak. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában, miközben Magyarország részletes dokumentációt nyújt be nyersolajszállítási szerződéseiről az Európai Bizottságnak, amely kész frissíteni elemzését az új információk alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×