eur:
391.17
usd:
360.3
bux:
73345.21
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Gyászolók vesznek végső búcsút rakétatámadásban elhunyt hozzátartozóiktól a Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz nevű drúz faluban 2024. július 28-án. Előző nap a falu közepén elhelyezkedő futballpályára egy Libanonból kilőtt rakéta csapódott be, amely megölt tizenkét, tíz és húsz év közötti fiatalt, megsebesítette a helyi ifjúsági meccs további harmincnyolc résztvevőjét, valamint játékosokat és nézőket. Az izraeli hadsereg szakértői megállapították, hogy a támadást Falak 1-es, legalább ötven kilogramm robbanóanyagot hordozó, iráni gyártmányú rakétával hajtották végre, amely Libanonban csak a Hezbollah birtokában van.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Eltemették a szombati libanoni rakéta tizenegy gyermek áldozatát

A Golán-fennsík Madzsdel Samsz nevű drúz falujában eltemették a szombati libanoni rakéta tizenegy gyermek áldozatát, egy gyermeket később helyeznek örök nyugalomra - jelentette a Kan közszolgálati rádió vasárnap Izraelben.

Összeült Izraelben a biztonságpolitikai kabinet, hogy a libanoni síita Hezbollah milícia szombati gyilkos rakétatámadására adandó válaszról döntsön. A ynet hírportál szerint nemzetközi nyomás nehezedik Izraelre, hogy olyan mérsékelt ellentámadást hajtson végre, amely nem sodorja átfogó, regionális háborúbaa térséget.

Libanonban kiürítették a Hezbollah intézményeit, miután Herci Halevi vezérkari főnök kijelentette: "kemény csapást mérünk a Hezbollahra, eltökélt szándékunk, hogy visszahozzuk az északi részek lakóit otthonaikba".

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azt mondta, a Hezbollah "súlyos árat fog fizetni tetteiért".

Szombaton kora este egy Libanonból kilőtt, iráni gyártmányú rakéta megölt tizenkét, és megsebesített közel negyven tíz és húsz év közötti gyermeket és fiatalt a Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz nevű drúz falu futballpályájánál.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet tavaly októberi Izrael elleni támadása, majd az annak nyomán kitört háború óta az Iránból pénzelt és irányított Hezbollah milíciák folyamatosan rakéta- és dróntámadásokat intéznek Izrael északi határvidéke ellen, amelyekre Izrael általában dél-libanoni légicsapásokkal válaszol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×