eur:
391.59
usd:
359.52
bux:
0
2024. július 16. kedd Valter
Európai Unió,
Nyitókép: Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images

Litvánia és Svédország "arrébb lép" a magyar EU-elnökségtől

Az ok Magyarország "Oroszországgal kapcsolatos álláspontja".

Litvánia kormányzata úgy döntött, hogy Magyarország Oroszországgal kapcsolatos álláspontja miatt csökkenti politikai részvételi szintjét az Európai Unió Tanácsának a magyar soros elnökség által szervezett informális rendezvényein - jelentette be Zygimantas Pavilionis, a litván parlament külpolitikai bizottságának elnöke újságíróknak nyilatkozva pénteken.

Hozzátette, hogy a döntéssel Litvániában "a parlament és a kormány is egyetért".

Jessika Roswall, Svédország EU-ügyekért felelős minisztere hasonlóképpen nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek. Úgy fogalmazott: az uniós "elnökség alatti magyar lépések károsak, és következményeket kell vonniuk maguk után. Svédország ezért politikai szinten nem vesz részt a júliusi informális miniszteri üléseken."

Roswall azt is elmondta, hogy tudomása szerint Svédország és Litvánia mellett Finnországot, Észtországot, Lettországot és Lengyelországot is miniszteri helyett alacsonyabb szinten fogják képviselni az informális rendezvényeken, és további uniós tagállamok is hasonló lépéseket fontolgatnak.

Címlapról ajánljuk
Fekete Rajmund: a merénylet felerősíti Donald Trump politikai erejét

Fekete Rajmund: a merénylet felerősíti Donald Trump politikai erejét

A hétvégi támadás után hétfőn megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődött a csütörtökig tartó republikánus konvenció, ahol hivatalosan is elnökjelöltté választották Donald Trump korábbi amerikai elnököt. A merénylet utóhatásairól az InfoRádióban Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója beszélt.

Jelentős közlekedési változás jön mától Magyarországon

Keddtől már csak kötelező biztosítással használhatók az e-rollerek. A biztosításról szóló igazolást minden rollerezőnek magánál kell tartania, bérlésnél pedig a használóknak kell meggyőződniük arról, hogy kötöttek-e kgfb-t az adott járműre.
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×