eur:
396.82
usd:
371.6
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Kiderült, kit támogat Pozsony a NATO főtitkári posztjára

A szlovák elnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően beszélt erről Brüsszelben szlovák újságíróknak.

Szlovákia Mark Rutte távozó holland kormányfő jelöltségét fogja támogatni a NATO főtitkári posztjára - közölte Peter Pellegrini szlovák államfő, akit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézett. A szlovák elnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően beszélt erről Brüsszelben szlovák újságíróknak.

A NATO főtitkári posztjára eddig két jelölt ismert, a holland kormányfő mellett Klaus Iohannis román államfő. „A két jelölttel folytatott megbeszélés, illetve Robert Fico kormányfővel történt egyeztetés után Szlovákia a NATO főtitkári posztjára a holland kormányfő, Mark Rutte támogatását tartja elképzelhetőnek” – jelentette ki Peter Pellegrini.

Hozzátette: Mark Rutte támogatásának szándékához Pozsony részéről egy kérés is kapcsolódik, az, hogy Rutte az észak-atlanti szövetség leendő vezetőjeként biztosítsa Szlovákia légterének védelmét. Emlékeztetett: az ország légterének védelme már huzamosabb ideje nincs megoldva, mióta Hollandia és Olaszország visszahívták az ideiglenesen Szlovákia védelmére rendelkezésre bocsátott légvédelmi rendszereiket. Kijelentette: Mark Rutte hajlandónak mutatkozott arra, hogy a kérdéssel a jövőben foglalkozzon.

Hollandia és Olaszország NATO-szövetségesi segítségként, azt követően bocsátották Szlovákia rendelkezésére légvédelmi rendszereiket, hogy az előző pozsonyi kormányzat Ukrajnának ajándékozta Sz-300-as légvédelmi rendszereit, illetve egy Kub légvédelmi rendszert. A szlovák légvédelmi rendszerek elajándékozását annak idején számos bírálat érte, hasonlóképpen, mint Eduard Heger ügyvezető kormányának azon lépését, hogy Ukrajnának ajándékozta Szlovákia teljes vadászrepülőgép-állományát - 13 MiG 29-est. Ez utóbbi ügyben Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a múlt héten bejelentette, hogy feljelentést tesznek az előző kormány döntése miatt.

Címlapról ajánljuk

Gól nélküli döntetlennel búcsúztak az ukránok, a belgák nyolcaddöntősök

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×