eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője a tárgyalóteremben az Amszterdam melletti Schipol bíróságán, büntetőpere újabb tárgyalási napján, 2019. szeptember 3-án. Wilderst a Hollandiában élő marokkói kisebbség elleni gyűlöletbeszéddel, uszítással és diszkriminációval vádolják. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak a Holland Királyságban. A válasz az volt, hogy kevesebbet, amire a politikus mosolyogva azt válaszolta, hogy mi meg tudjuk oldani.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Lex Van Lieshout

Hosszas huzavona után megalakult az új holland kormány

A tavaly novemberi holland parlamenti választások után a koalíciós kormány megalakítását célzó négy párt kedden megegyezett az új kabinet összetételéről.

Ezt Geert Wilders, a választásokon győztes radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője jelentette be az X közösségi médiában kedden közzétett bejegyzésében. "Kitaláltuk, mindenben megegyeztünk, megvan az új kabinet" - írta Wilders.

A NOS hírportál értesülései szerint a négy jobboldali koalíciós párt - a Szabadságpárt, a Szabaddemokrata Párt (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártja és a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) - megegyezett arról, hogyan osztják fel a miniszteri és államtitkári posztokat, és kik lesznek a jelöltek az egyes posztokra.

A PVV valószínűleg öt miniszteri posztot kap, az NSC és a VVD négyet, a BBB pedig kettőt vagy hármat.

Elképzelhető, hogy négy miniszterelnök-helyettes kap megbízatást, pártonként egy, mivel Dick Schoof pártonkívüli kormányfőjelöltnek mind a négy koalíciós pártot képviselnie kell. A korábbi kabinetekben a legnagyobb párt kapta a miniszterelnöki posztot, és minden koalíciós párt kapott egy miniszterelnök-helyettest.

A Telegraaf napilap forrásai szerint a BBB a gazdasági ügyek, valamint a mezőgazdaság, halászat, élelmezésbiztonság és természetvédelem területére pályázik, a PVV pedig a menekültügyi tárca élére szeretne kerülni. A koalíciós pártok kisebb kormányt szeretnének létrehozni a jelenlegi ügyvezető kabinetnél, 20-ról 16-ra kívánják csökkenti a miniszterek számát.

A kabinet pontos összetételéről a koalíciós tárgyalások koordinálásáért felelős Richard van Zwol a későbbiekben fog nyilatkozni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×