eur:
394.99
usd:
367.7
bux:
71434.01
2024. július 2. kedd Ottó
Romok között tűzoltók Harkivban 2024. május 23-án, miután orosz rakétatalálat ért egy nyomdát a kelet-ukrajnai városban. Ukrán források szerint hét ember életét vesztete, tizenhat megsebesült Harkivban.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Berlini fordulat: már lehet német fegyverekkel támadni orosz területeket, de egy feltétellel

Szinte órákkal az erre vonatkozó amerikai bejelentés után a német kormány is hivatalosan közölte, hogy engedélyezi Ukrajnának német fegyverek bevetését oroszországi katonai célpontok ellen – jelentette be Steffen Hebestreit kormányszóvivő.

A ZDF idézte a német kormányszóvivőt, aki szerint Ukrajnának a nemzetközi jognak megfelelően joga van az önvédelemre az orosz támadásokkal szemben. Az engedéllyel kapcsolatban Steffen Hebestreit az orosz haderő által hetek óta támadott harkivi régióval határos oroszországi területekre utalt.

Az Ukrajnának nyújtott jelentős német katonai támogatás ellenére Berlin eddig nem járult hozzá ahhoz, hogy az általa szállított fegyvereket az ostromlott ország orosz területen lévő célpontok ellen is bevethesse. Az erre vonatkozó ukrán kérést eddig elsősorban a kancellár utasította el. Olaf Scholz azt az álláspontot képviselte, hogy a német fegyverek orosz területek elleni bevetésével Németország közvetlenül is belesodródhat a háborúba. Ez az indoka annak is, hogy a kancellár elutasítja a legkorszerűbbnek számító Taurus típusú, nagy hatótávolságú cirkólórakéták szállítását Ukrajnának.

Elemzők szerint a hét elején németországi látogatása során már a francia elnök, Emmanuel Macron is nyomást gyakorolt a kancellárra annak érdekében, hogy változtasson az elutasítással kapcsolatos eddigi álláspontján. A tényleges "fordulópontot" ugyanakkor a legfrissebb washingtoni bejelentés eredményezte. Joe Biden amerikai elnök eddigi szembenállását feladva felhatalmazta Kijevet arra, hogy Washingtontól kapott fegyverekkel oroszországi katonai célpontokat is támadjon. Biden engedélye értesülések szerint szintén

csak az ukrajnai Harkiv régióval határos orosz területre vonatkozik.

A nagy hatótávolságú amerikai fegyverek, például ATACMS harcászati rakéták bevetése továbbra is tiltott marad orosz terület ellen.

Német álláspont szerint ugyanez vonatkozik a Taurus robotrepülőgépekre is.

Az Egyesült Államok után Németország Ukrajna legjelentősebb fegyverszállítója az Oroszországgal szemben 2022 óta vívott háborúban. Szakértők szerint elméletileg több, Németország által szállított fegyver is használható lenne a határkörzetből induló orosz támadásokkal szemben.

Ugyancsak a ZDF idézte Boris Pistorius védelmi minisztert, aki a stratégiai helyzethez történt alkalmazkodással indokolta a kormányzati döntést. A miniszter – aki előző nap Ukrajnában ottani kollégájával tárgyalt – hangsúlyozta, hogy a kormány helyes döntést hozott. "Mindig is ezt tettük azóta, hogy Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajna ellen" – jelentette ki Boris Pistorius.

"Alkalmazkodunk a helyzethez, és módosítottjuk stratégiánkat"

– hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Pistorius csütörtökön Odesszában ukrán kollégájával, Rusztem Umerovval tárgyalt, és 500 millió eurós katonai segélycsomagot jelentett be. A katonai csomag egyebek között nagy számban tartalmaz IRIS-T SLM és IRIS-T SLS, vagyis közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi rakétákat, de felderítő és harci drónokat is.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×