eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután interjút adott az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

Kis-Benedek József: Ukrajnának katona kell, a Nyugatnak meg Ukrajna kitartása

Ukrajnának legalább félmillió új katonára lenne szüksége ahhoz, hogy sikeresen tudja folytatni az orosz megszállók elleni harcát. Ennek egyik fontos lépése lehet, hogy a jelenlegi 27-ről 25 évre csökkentenék a mozgósítási korhatárt; az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna hűségesen végrehajtja az Oroszország gyengítésére kapott nyugati feladatot, a négy megye, valamint Krím visszafoglalására azonban most nem látszik esély Kis-Benedek József szerint.

Az ukrán hadsereg legnagyobb problémája jelenleg az, hogy nem áll rendelkezésére elegendő katona. Ezért volt szükség arra, hogy a behívható katonák életkorának alsó korhatárát 25 évre szállítsák le. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi docense az InfoRádióban azt mondta, a jelenlegi létszámmal szinte még a megkezdett hadműveleteket sem képesek folytatni, nem hogy újakba kezdjenek.

"A hadsereg 500 ezer embert kér, tehát a főparancsnok azt mondta, neki ahhoz, amit a politikai vezetés meghatározott, ennyi emberre lenne még szüksége. Ehhez nyilvánvalóan meg kellett változtatni a törvényeket, több embert hívnak be. Ha ezt megvalósítják, annak

van egy komoly hatása a polgári életre, hiszen amúgy is a férfiak jelentős része már bevonult, nagyon sokan meghaltak vagy külföldre távoztak, és hát hiányzik a termelésből is erő,

nem lehet mindent nőkkel megoldani, az ország gazdasága ezt rendkívüli módon megsínyli."

A négy keleti megye és a Krím visszafoglalása még ennél is nagyobb mozgósítást igényelne, miközben az oroszok akár 2 millió embert is a frontra tudnak küldeni.

"Olyan helyzet alakult ki, hogy ott is melegebb van. A hó és a jég olvad, sár alakul ki. Lövészpáncélosokkal, harckocsikkal, önjáró tüzérségi lövegekkel nagyon nehéz előrehaladni, mert egyszerűen elsüllyednek a járművek. Jelenleg kénytelenek csendet tartani" - mutatott rá Kis-Benedek József. Ez azt is jelenti, hogy megnőtt a légi támadások szerepe, miközben az ukrán légvédelem fejlesztése még közel sem ért véget.

A szerda hajnalban indult átfogó orosz légi támadásról bővebben is beszélt, amely során Kijevet is érték találatok. Ez a szakértő szerint a küszöbön álló orosz elnökválasztás mellett annak is betudható, hogy közeledik a krími annexió tizedik és az Ukrajna elleni háború kitörésének második évfordulója. Márpedig az évfordulók fontosak Moszkvának, "valamit fel kell mutatni", például különböző ukrán városokat "jó messze a határtól" támadni.

No és persze tesztelik Kijev légvédelmi rendszerét.

"Beállították az ukránok a Patriot rendszert, amely bizonyos területeket véd, de az oroszok kíváncsiak arra, hogy melyeket, és hogy milyen a védelem szintje. Ha ők támadnak, milyen lehetőségük van bejutni egy adott területre. Hát nem nagyon van ott, ahol a területet fedi a védelmi rendszer" - ecsetelte a szakértő.

Hogy elképzelhető "némi engedményért cserébe" lezárni a háborút akár ukrán részről is, arról Kis-Benedek József azt mondta, az biztos, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyzete stabil - bár vannak ellenzői, még Nyugaton is -, ő márpedig azt hajtja végre, amire kérték az amerikaiak, illetve a Nyugat: "Oroszország folyamatos gyengítése".

"A feladatot Ukrajna hűségesen végrehajtja, a baj csak az, hogy kevés a képesség hozzá. És

alacsonyabb szinten Ukrajnában is úgy látják, hogy nagy sikerekről nem lehet beszélni. Nagyon nagy a halottak száma. Ők inkább hajlanának egy olyan megoldásra, hogy kompromisszumot kössenek az oroszokkal.

Elég bonyolult egyébként ez a kérdés, Nyugaton is vannak olyan hangok, hogy értelmetlen ez az egész, meg kellene állapodni valamiben, akár terület átadásában is, elkezdve a konfliktus lezárását. Meglátjuk, mi történik nyárig. A magam részéről nem tartom valószínűnek, hogy a négy megyét és Krímet vissza tudja foglalni Ukrajna" - vélekedett.

Krím helyzetével kapcsolatban megemlítette még: Ukrajna a Kercsi-szorosban lévő híd felrobbantásával érhetne el valamit, viszont azt az oroszok nagy erőkkel védik. De ha mégis sikert érnének el az ukránok, az beláthatatlan orosz válaszcsapással járhatna, "eszkalálódhat a helyzet".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×