eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Lufthansa német légitársaság egyik gépe leszáll a frankfurti nemzetközi repülőtéren 2020. június 23-án. Sajtójelentések szerint a német kormány és a Lufthansa megegyezett a német állam 9 milliárd eurós mentőcsomagjáról, de az egyik befektető nem adta hozzájárulását. A német légitársaság június 25-én tart virtuális közgyűlést a részvényesek számára.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Megint jöhet a közlekedési káosz Németországban – több tízezer légi járat maradhat ki

A szakszervezet jelezte: ha a Lufthansa nem veszi figyelembe a dolgozók kéréseit, hosszabb munkabeszüntetés is következhet.

Egész napos sztrájkot hirdetett szerdára a Lufthansa földi kiszolgálószemélyzete Németországban, ami miatt várhatóan nagy fennakadások lesznek a legforgalmasabb repülőtereken, így Münchenben, Hamburgban, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban is – írja a vg.hu.

A helyi szakszervezet tájékoztatása szerint a földi személyzet sztrájkja február 7-én, szerdán hajnali négy órakor kezdődik és a tervek szerint csütörtök reggel hét óráig tart. A munkabeszüntetés a Lufthansa és több más légitársaság

több mint százezer járatának 80-90 százalékát érinti, így hatalmas káosz várható számos forgalmas németországi repülőtéren.

A Lufthansa élesen bírálta a szakszervezetet, a légitársaság szerint indokolatlan és érthetetlen ilyen hosszú sztrájkot tartani a felek közötti tárgyalások közepette. A földi kiszolgálószemélyzet 25 ezer munkavállalóját képviselő Verdi szakszervezet és a Lufthansa között ugyanis folyamatban van az egyeztetés a kollektív szerződésről, az újabb tárgyalási fordulót pedig február 12-ére tervezik. A szakszervezet január 23-án elutasította a Lufthansa bérajánlatát, mert túl alacsonynak tartja.

A szakszervezet 12,5 százalékos, de legalább havi ötszáz eurós béremelést követel, plusz egyszeri, háromezer eurós inflációs kompenzációt.

Az érdekképviseleti szerv jelezte: a munkavállalók akár hosszabb sztrájkba is kezdhetnek, amennyiben nem veszi figyelembe kéréseiket a Lufthansa. Múlt héten csütörtökön a biztonsági személyzet nem vette fel a munkát tizenegy németországi repülőtéren, ami miatt több száz járatot kellett törölni.

A légitársaság nagyon nehéz helyzetbe került, ugyanis kedden a leányvállalatánál, a Discover Airlinesnál kétnapos munkabeszüntetésbe kezdenek a pilóták is.

A Verdi szakszervezet szervezte a német tömegközlekedési dolgozók múlt heti és a mozdonyvezetők korábbi sztrájkját is, ami miatt csaknem teljesen leálltak a személyszállító vonatok az országban, a távolsági járatok közül pedig csak minden ötödik közlekedett.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×