eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Lipcse, 2014. november 6.Vasúti szerelvény áll a lipcsei pályaudvaron 2014. november 6-án, a négynapos német vasutassztrájk első napján. A vasutasok béremelést, a heti munkaidő kétórás csökkentését és az ágazati tarifaszerződés megkötését követelik.(MTI/EPA/Peter Endig)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Endig

Előbb lefújták a sztrájkot a német mozdonyvezetők, de újabb tiltakozás jöhet

A jelek szerint mindenki megkönnyebbült: mindenekelőtt az utasok, akik reggeltől a megszokott vonaton utazhatnak, de a mozdonyvezetők is, akik immár reménykedhetnek követeléseik teljesítésében. És nem utolsó sorban az állami Deutsche Bahn vezetői is, a társaság számára ugyanis az elmúlt néhány nap rendkívüli anyagi és erkölcsi kárt is okozott.

A mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL által meghirdetett sztrájk több hónapos és eredménytelen munkaügyi vita után múlt szerdán kezdődött. A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett. A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható, és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát. Ajánlatot tett továbbá 4,8 százalékos béremelésre augusztustól és további 5 százalékosra 2025 áprilisától. Ezt viszont a GDL utasította el, és ezt követően vette kezdetét az eredetileg hat napra, hétfő estig tervezett munkabeszüntetés.

A hétvége azonban közeledést hozott a felek álláspontjában, és a szakszervezet ez után döntött úgy, hogy hétfő késő este helyett már kora hajnalban befejezi sztrájkot. A délelőtti híradások szerint a vasúti közlekedés szerte az országban immár csaknem "teljes gőzzel" beindult, regionális szinten jelentettek csak elenyésző számú fennakadást.

Mindez nem jelenti azt, hogy a szakszervezet és a Deutsche Bahn végleges fegyverszünetet kötött volna, így azt sem, hogy egyezség született volna a mozdonyvezetők követeléseiről. A nyilatkozatok szerint a felek abban állapodtak meg, hogy a jövő héttől tárgyalóasztalhoz ülnek, és

március elejéig igyekeznek kompromisszumos megállapodást kötni.

A GDL elnöke, Claus Weselsky a közszolgálati televízióknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tárgyalások kitűzött "végpontjáig", március 3-ig nem kezdenek újabb sztrájkot, a jövő pedig a vasút vezetőivel folytatandó konzultációk kimenetelének függvénye. A Deutsche Bahn képviselői feltételezett engedményeikről érdemben nem nyilatkoztak, de reményüket fejezték ki, hogy a tárgyalások eredményesek lesznek. Értesülések szerint az állami vasút kész beleegyezni a munkaidő csökkentésébe és bizonyos mértékű béremelésbe is.

Noha a szakszervezet vezetője még a múlt hét végén azt hangoztatta, hogy a lakosság többsége megértéssel viszonyul a mozdonyvezetők akciójához, a sztrájk beszüntetését hétfőn az utasok rendkívüli megkönnyebbüléssel fogadták. Ennek súlyát alátámasztja az az adat, amely szerint a helyi, illetve a regionális vonatokat naponta több mint 320 ezer utas használja.

Noha a vasutat használók mostantól fellélegezhettek, nem kizárt, hogy hasonló viszontagságok várnak a tömegközlekedési eszközök utasaira. A közszolgálati dolgozók szakszervezete, a Verdi ugyanis várhatóan a legközelebbi jövőben a tömegközlekedés terén hirdet munkabeszüntetést.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×