eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Füvet nyírnak a londoni Parlament téren 2023. május 3-án, három nappal III. Károly brit király koronázása előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

A londoni belügy szerint Törökország nem biztonságos hazatelepítési célország

Szombati brit lapértesülés szerint a londoni belügyminisztérium nem tartja biztonságosnak Törökországot a Nagy-Britanniába illegálisan belépő török menedékkérők hazatelepítési célországaként.

A The Times című konzervatív brit napilap idézi a belügyi tárca egy belső vizsgálati jelentését, amely leszögezi, hogy Törökország "nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján általánosságban biztonságosnak lenne tekinthető".

A konzervatív párti brit kormány az Albániával megkötött hazatelepítési egyezményhez hasonló megállapodást szeretne aláírni Törökországgal.

A londoni alsóház belügyi bizottságának nemrégiben összeállított átfogó helyzetértékelése szerint 2022-ben több mint 12 ezer albán kelt át csónakkal illegálisan, embercsempészek által szervezett csoportokban a La Manche-csatornán Angliába, a Tiranával kötött kétoldalú hazatelepítési megállapodás hatására azonban számuk tavaly 90 százalékkal csökkent.

A The Times által látott belügyminisztériumi leirat szerint azonban a Nagy-Britanniában menedékért folyamodó törökök 99 százaléka "fél a török államtól", mert részt vettek a rendszerrel szembeni ellenzéki mozgalmak tevékenységében.

A brit lap által idézett belügyminisztériumi helyzetértékelés bírálja a török terrorellenes jogszabályok "eltúlzott mértékű alkalmazását", és aggályokat vet fel a török bírósági rendszer függetlenségével kapcsolatban, mindenekelőtt a politikai ügyekben folyó eljárások esetében.

A brit belügyi tárca szóvivője a The Times megkeresésére reagálva - Törökország nevének említése nélkül - úgy fogalmazott, hogy a brit hatóságok minden egyes menedékjogkérelmet az egyéni körülmények figyelembevételével bírálnak el, és senkit nem küldenek vissza olyan országba, ahol az illető üldöztetés vagy súlyos sérelem kockázatának lenne kitéve.

A minisztérium előzetes adatai szerint 2023-ban az előző évhez képest egyharmadával, 30 ezer alá csökkent azoknak a száma, akik csónakkal próbáltak az európai kontinensről Angliába átjutni; tíz százalékuk török állampolgár volt.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×