eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én. Reggelre virradóan a brit légierő amerikai támogatással katonai műveletet hajtott végre a jemeni húszi lázadók szárazföldi állásai – Absz városának repülőtere és egy Bani körzetbeli katonai célpont – ellen, mert a brit védelmi tárca szerint húszi katonai létesítményekből felderítő és támadó drónokat indítottak a Vörös-tenger felé. A jemeni húszi vezetés közölte, hogy folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Húszik a Nyugat ellen: meddig csaphatnak fel a Vörös-tenger hullámai?

Nem csillapodik a helyzet a Vörös-tengeren; a britek hadihajója újabb támadó drónt lőtt le vasárnap, az olasz védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy készek vállalni a húszi lázadók elleni katonai misszió vezetését.

Vasárnap adta hírül a brit haditengerészet, hogy Diamond nevű rombolója ismét sikeresen lőtt le egy, a húszik által támadási céllal kilőtt drónt. A jemeni húszik támadásai azonban továbbra is folyamatosak, a szabad hajózás nem biztosított a térségben.

A krízis miatt a nemzetközi jelenlét is napról napra erősödik, ez pedig meglepő módon Iránnak és szövetségeseinek is előnyös – vélekedett az InfoRádióban Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő.

"Jelentős nemzetközi erőket tud lekötni, és ezzel például egy kicsit csökken a nyomás; a Földközi-tenger keleti medencéjéből le kellett vinni a hajókat délre a Szuezi-csatornán keresztül, ezzel

Irán másik szövetségese, a Hezbollah Libanonban szabadabban tud tevékenykedni"

– mondta.

A konfliktus megoldásában új fejezetet hozhat az olasz védelmi miniszter napokban tett bejelentése, Guido Crosetto ugyanis kijelentette, hogy Olaszország készen áll a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajók védelmében tervezett katonai misszió vezetésére. Hogy erre valóban szükség lesz-e, arról Kaiser Ferenc úgy vélekedik: politikai döntés kérdése. Ugyanakkor a biztonságpolitikai szakértő szerint nem irreális az olaszok ötlete.

"Az olasz haditengerészet rendelkezik olyan eszközökkel, rakétás rombolókkal, fregattokkal, egyéb hajókkal, olyan logisztikai egységekkel, amelyek képesek például üzemanyagot nagy mennyiségben a Vörös-tengerre szállítani. Rövidebb ideig akár egyedül is tud ott tevékenykedni. Nyilván egy nagy nemzetközi kötelék tagjaként meg bármeddig képesek lennének ott lenni az olasz hadihajók" – mutatott rá.

A Vörös-tengeren zajló légi támadások miatt egyre többen tartanak a konfliktus továbbterjedésétől, Kaiser Ferenc azonban úgy gondolja, ennek kicsi a valószínűsége, Irán nem szeretne nyílt háborúba keveredni, tisztában van azzal, hogy katonailag esélytelen a Nyugattal szemben.

"Irán politikai érdekeinek jobban megfelelnek ezek a folyamatos tűszúrások,

amelyek inkább kellemetlenek, de nyilván nem jelentenek létfenyegetést a nyugati államokra nézve; mert ha nagyon komolyan nőne a fenyegetési szint, abból könnyebben lehetne háború" – tette hozzá.

A támadások negatív gazdasági hatásai ugyanakkor jól érzékelhetők, a kereskedelmi hajók kerülőúton történő közlekedése ugyanis jelentősen megemelte a szállítási költségeket, és a hosszabb menetidő miatt több cég is ellátási problémákról számolt be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×