eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Már ma szavazhatnak a svéd NATO-csatlakozásról a törökök

Lehetséges, hogy nem sokkal korábbi kijelentése ellenére mégis a magyar kormány lesz az utolsó, amelyik jóváhagyja a skandináv ország csatlakozását az Észak-atlanti Szövetséghez.

A Reuters értesülése szerint már ma a török törvényhozás elé kerülhet Svédország NATO-csatlakozása – írja a Portfolio. Kedden összeül a török parlament, hogy szavazzanak Stockholm 2022 májusában benyújtott csatlakozási kérelméről.

Törökországon kívül már csak Magyarország nem ratifikálta a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe.

Mint írják, Ankara szinte biztosan el fogja fogadni a kérelmet, így már csak Recep Tayyip Erdogan aláírásán múlik a régóta húzódó ügy lezárása.

Az előzetes elvárások szerint a török államfő a héten alá is fogja írni a csatlakozási kérelem elfogadásáról szóló törvényt.

A magyar kormány korábban úgy nyilatkozott, hogy "nem ők lesznek az utolsók", akik rábólintanak a NATO-bővítésre, most azonban tényleg úgy néz ki, hogy a magyar parlament döntésére kell majd várni.

Orbán Viktor pont ma jelentette be azt, hogy Budapestre invitálta Ulf Kristersson svéd kormányfőt, erről az Infostart is beszámolt. A svéd kormányfő sajtóosztálya úgy fogalmazott, hogy "még nem döntöttek a válaszról".

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×