eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Video wall with small screens digital concept
Nyitókép: Vertigo3d/Getty Images

Új fejlemény a lengyel közmédia felszámolásának ügyében

Elutasította hétfőn a varsói kerületi bíróság Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszternek a közszolgálati rádiót (PR) és televíziót (TVP) működtető társaságok felszámolásáról szóló döntésének bejegyzését.

A miniszter december 27-én indított felszámolási eljárást a közmédiát működtető társaságok ellen. Ennek értelmében az említett társaságokat a felszámolással megbízott illetékesek irányítják.

A közmédia irányításában történt változtatások hivatalossá tételéhez viszont bírósági bejegyzés szükséges, és ezt utasította el hétfőn a bíróság.

A bejegyzést a bírói testület a lengyel alkotmánybíróság múlt heti, a közmédiát érintő döntésére hivatkozva utasította el. Kifogásolták azt is, hogy Sienkiewicz korábban formálisan a köztelevízió felügyelőtanácsának rendkívüli közgyűlésén döntött a TVP és a PR felszámolásáról. A közgyűlést azonban valójában nem hívta össze, hanem egyszemélyes összetételben, egyedül vett részt rajta. A döntéshez így nem járulhatott hozzá a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) képviselője sem - szól egy további bírósági kifogás.

Sienkiewicz hétfő délutáni sajtóértekezletén úgy nyilatkozott: a bírósági bejegyzés hiánya nincs hatással a felszámolás alatt lévő társaságok működésére. Bejelentette: panaszt nyújt be a bejegyzést elutasító döntés ellen, és a közmédia felszámolásával megbízott illetékesek a gazdasági törvényszék döntéséig változatlanul ellátják feladatukat.

„Ez nem csak egy jogi vita arról, hogy ki a felelős a televízióért. Ez a vita a lengyel közélet lényegéről szól” – jelentette ki Sienkiewicz. Úgy vélekedett, hogy a közmédia korábban egyetlen párt (a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság) „eszköze” volt, amin változtatni kell.

A TVP-t működtető társaság felszámolásával megbízott Daniel Gorgosz hétfőn a televízió alkalmazottjaihoz intézett levelében azt írta: a TVP akár több hónapon keresztül is „jogi viták tárgya lehet”. Közölte: a jelenlegi vezetés „intenzív és hatékony” lépéseket tesz a televízió további működését lehetővé tevő pénzügyi források biztosítása érdekében.

Felidézte: Andrzej Duda elnök december végén megvétózta a televízió és a rádió számára 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást előirányzó törvényt. „A társaság ezért rövid időn belül fizetésképtelenné válhat” – tette hozzá.

Az államfő decemberben azzal indokolta a költségvetési törvényt kiegészítő, a televízió és rádió finanszírozásáról is szóló jogszabály vétóját, hogy a kormány a közmédia átalakítása során „kirívó módon megsértette az alkotmányt”. Marcin Mastalerek, az államfő kabinetfőnöke január elején kijelentette: a vétó miatt Donald Tusk kormánya kénytelen lesz „rendszerszerűen rendezni” a közszolgálati média ügyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×